Razočaravajuće vijesti su pristigle iz Centralne banke Bosne i Hercegovine, otvoreno poručuju: “Inflatorni pritisci će se zadržati”

Cijene u Bosni i Hercegovini nezaustavljivo divljaju. Posebno osnovnih životnih namirnica, što u situaciji jednakih ili manjih primanja bitno otežava život građana Bosne i Hercegovine, ionako prepun izazova.

Prema zvaničnim podacima, cijene u maju su bile više za 14,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, zbog čega se građani svakodnevno moraju odricati dosadašnjeg načina života.

Vrijednost novca pada, dok su primanja većine stanovništva – za razliku od političara koji su svoje plaće podigli (po zakonu!) – na ranijoj razini.

Šta se može očekivati

Podsjetimo, u martu ove godine Centralna banka Bosne i Hercegovine (CB BiH) je objavila zabrinjavajuće vijesti za sve građane. Značajno su korigirane brze procjene inflacije za prvo polugodište 2022. godine, u odnosu na očekivanja iz decembra 2021. godine.

Kakva su očekivanja za novo polugodište 2022. i da li se mogu očekivati pozitivni trendovi?

Odgovore smo potražili u Centralnoj banci BiH – piše Radio Sarajevo.

“Prema posljednjem, majskom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija, u 2022. godini očekujemo inflaciju mjerenu potrošačkim cijenama u visini od 7,7 posto. Očekujemo da će inflatorni pritisci blago slabiti u drugoj polovini godine, prvenstveno radi baznog efekta.

Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, inflacija za period od prvih pet mjeseci iznosila je 10,6 posto“, kazali su za portal Radiosarajevo.ba u Uredu za komunikacije u Centralnoj banci BiH.

Inflacija za navedeni period je, dodaju, vanredno snažna. Prvenstveno zbog poremećaja na svjetskim tržištima hrane i energenata, ali i drugih roba, te poremećaja u globalim proizvodnim i lancima snabdijevanja.

“U tom kontekstu, projicirana stopa od 7,7 posto u 2022. godini znači kako očekujemo da će se inflatorni pritisci zadržati i u drugom polugodištu 2022. godine”, dodali su.

Ilustracije radi, u Centralnoj banci objašnjavaju da u modelima za makroekonomske projekcije koriste “sve raspoložive informacije o budućim kretanjima cijena na međunarodnim tržištima, uključujući i vrijednost terminskih ugovora za isporuke energenata, prvenstveno nafte”.

“Prema posljednjim raspoloživim informacijama sa svjetskih berzi, cijena nafte za isporuku u mjesecima drugog polugodišta je nešto niža od trenutne cijene nafte.

Međutim, i dalje je znatno viša od historijskih cijena u 2021. godini. Samim tim, i inflatorni pritisci, bar što se tiče cijena nafte, će se zadržati”, dodali su.

Podsjećaju javnost kako indeks potrošačkih cijena mjeri ukupnu promjenu, u odnosu na referentni period, za vrlo široku paletu roba i usluga koju konzumira prosječni stanovnik.

“Stoga razumijemo percepciju značajnog dijela stanovništva da je inflacija znatno viša od zvanično objavljene.

Radi se o tome da je standard prosječnog stanovnika u BiH, u odnosu na EU, nizak i da se najveći dio raspoloživog dohotka utroši na osnovne životne potrepštine, poput hrane i bezalkoholnih pića ili prijevoza. Upravo su ove kategorije roba i usluga zabilježile dramatičan rast cijena za period od pet mjeseci”, pojasnili su iz Centralne banke BiH.

Brze procjene inflacije za treći kvartal i preliminarne za drugo polugodište, kako su najavili, objavit će nakon raspoloživosti zvaničnih podataka o prosječnim potrošačkim cijenama za juli.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.