Reagovala Bijela kuća, Joe Biden jasan kao dan: Amerika pozvala vladu sirijskog predsjednika Bashara al Asada i njegove pristalice da “prekinu rat protiv sopstvenog naroda”

Predsjednik SAD Joe Biden produžio je sankcije Siriji za još godinu dana, saopšteno je iz Bijele kuće.

U saopštenju od 6. maja se podsjeća na razna ograničenja koja je Washington uveo Damasku u periodu od 2004. do 2012. godine, uključujući zamrzavanje sredstava određenih pojedinaca i pravnih lica u SAD, kao i zabranu izvoza određenih kategorija američke robe i usluga u Siriju.

Bijela kuća se u saopštenju poziva na sirijsko korištenje hemijskog oružja i podršku terorističkim organizacijama, navodeći da postupci sirijskih vlasti predstavljaju “neuobičajenu i neobičnu prijetnju državnoj bezbjednosti, spoljnoj politici i ekonomiji SAD”.

“Kao rezultat toga, vanredna situacija koja je proglašena 11. maja 2004. godine i usvojene mjere protiv sirijskih vlasti moraju da ostanu na snazi i nakon 11. maja 2021. godine. Stoga produžavam vanrednu situaciju za još godinu dana zbog postupaka sirijski vlasti”, naglašeno je u odluci koju je potpisao američki predsjednik.

U saopštenju se ističe i to da su sirijske vlasti dozvolile brutalno nasilje i kršenje ljudskih prava.

SAD su još jednom pozvale vladu sirijskog predsjednika Bashara al Assada i njegove pristalice da “prekinu rat protiv sopstvenog naroda”, sprovedu primirje u zemlji, omoguće neometanu isporuku humanitarne pomoći svima u Siriji kojima je to potrebno i da pregovaraju o političkom rješenju u skladu sa Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN.

“SAD će razmotriti promjene u politici i postupcima Vlade Sirije kako bi odredila da li će se ova vanredna situacija nastaviti ili ukinuti u budućnosti”, dodaje se u saopštenju koje je prenio Glas Amerike.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.