Reagovalo i osiguranje, Nebojša Vukanović “dočekao” Christiana Schmidta pitanjem u CIK-u: Koliko košta izborni kriminal i šta je bilo u Beogradu prošle godine?

Zastupnik u NSRS Nebojša Vukanović danas je u prostorijama Centralne izborne komisije BiH čekao visokog predstavnika Christiana Schmidta, a kada je stigao postavio mu je pitanje. Nije dugo trebalo da reaguje i osiguranje. Objavljen je i snimak.

“Gospodine Schmidt, koliko košta izborni kriminal?

Šta je bio vaš dogovor u Beogradu prošle godine?”, pitao je Vukanović Schmidta, ali ovaj nije odgovorio već ga je samo pogledao i odmakao se.

Nakon toga je reagovalo osiguranje i zamolilo Vukanovića da se odmakne.

Vukanović je ranije danas ispred OHR-a govorio o navodnom tajnom dogovoru Schmidta u Beogradu 20. oktobra 2022. godine.

“Njegova uporna šutnja i pokušaji da sakrije od javnosti prelazak preko Drine i tajne sastanke govore više od 1.000 riječi, kao i činjenica da je ranije učestvovao u aferi “Hipo” i pranju para koje su korumpirani političari opljačkali sa prostora bivše Jugoslavije.

Godinu dana čekamo odgovor od Schmidta na ovo pitanje, a tu je boravio i Dodik”, rekao je Vukanović.

Vukanović je nastavio sa optužbama protiv Schmidta rekavši da je on “personifikacija svih odgovornih za stanje u državi”.

“Postoje informacije da je dobro naplatio izbornu krađu, zbog koje svi ispaštamo.

Schmidt je saradnik i pokrovitelj mafije.

Mijenjao je izborni zakon i odlučivao ko će biti u vlasti, te vršio pritisak preko posrednika na sramnu odluku CIK-a o izborima u RS-u.

On je učestvovao u aferi Hypo i nikada nije odgovorio na pitanja o ovoj aferi”, naveo je Vukanović.

Inače, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastao se danas sa članovima Centralne izborne komisije BiH te je između ostalog testirao i opremu koja bi trebala unaprijediti izborni proces.

Predstavnici CIK-a uputili su Schmidta u cijeli proces i ulogu opreme, a visoki predstavnik je naglasio kako je važno nastaviti raditi na ovom procesu.

“Politički nezavisno organiziranje izbora ključno je za funkcionalno demokratsko društvo u svakoj zemlji.

Važno je i neophodno nastaviti rad na tehničkim i organizacionim poboljšanjima biračkog procesa kako bi se unaprijedilo povjerenje građana u izborni proces”, saopćeno je iz OHR-a.

Inače, u CIK-u su počeli dani otvorenih vrata koji će trajati do 13. oktobra, a tokom kojih će biti predstavljene nove tehnologije u izbornom procesu.

Oprema sadrži skener za biometrijski otisak prsta i ličnu kartu koja je biometrijski vezana za sistem ličnih karata, koji se vodi u IDDEEA-i.

Također, oprema se odnosi na skeniranje glasačkih listića te podrazumijeva brz transfer sa biračkog mjesta do glavnog servera CIK-a.

Pogledajte snimak i kako je Vukanović “dočekao” Schmidta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.