Reakcije iz Banja Luke nakon odluke Christiana Schmidta: “Bližimo se konačnom raspletu u odnosima OHR – Dodik”, tvrdi Tanja Topić; Bursać: “Pa šta se čekalo do sad?”

Po ko zna koji put uđosmo u jednu od najvećih kriza nakon Dejtona, kazala je za “Avaz” politička analitičarka iz Banja Luke Tanja Topić nakon odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) kojom je nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH. Ona dodaje da se već nakon sazivanja vanredne sjednice NSRS tokom dana dalo naslutiti šta se sprema i da je Šmit “prelomio”.

-Mislim da se bližimo konačnom raspletu u odnosima međunarodne zajednice, odnosno OHR-a i političkog rukovodstva RS, tačnije Milorada Dodika.

Šmit je svoj naum sproveo, vidjet ćemo da li će NSRS sprovesti Dodikov naum i učiniti korak dalje u pravnom izdvajanju iz bh. izbornog sistema, ali i kako će u slučaju donošenja entitetskog izbornog zakona reagovati međunarodna zajednica.

Otrežnjenje od EU pijanstva uslijedilo je brže nego su se mnogi nadali – kazala je Topić.

Povodom odluke visokog prestavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona oglasio se i ugledni banjalučki novinar i kolumnista Dragan Bursać.

“Schmidt je poručio da su ove izmjene važne na evropskom putu BiH i da ih je ove izmjene Izbornog zakona BiH trebalo napraviti davno.

Bursać: Pa šta se čekalo do sad??? da se odobrovolje Dodik i Čović??? Pola godine bačeno u vodu”, poručio je Bursać na svom X nalogu.

Nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH oglasili su se i iz ambasade SAD-a u BiH te su poručili da pozdavljaju Odluku visokog predstavnika.

“SAD pozdravljaju Odluku visokog predstavnika da usvoji zakone za jačanje izbornog integriteta u Bosni i Hercegovini”, naveli su u objavi.

Iz ambasade su kazali da im je žao što se sve stranke nisu angažovale u dobroj vjeri ili se istinski obavezale na izborni integritet. “Njihov neuspjeh je razlog zašto je visoki predstavnik morao djelovati.

Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su dani”, zaključili su iz ambasade.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.