Reakcije na potez vlasti u Bratuncu, Ambasada SAD u BiH javno reagovala: RS snosi institucionalnu odgovornost za poštivanje žrtava genocida u Srebrenici

Općinske vlasti u Bratuncu nedavno su krenule sa uklanjanjem tragova masovnog ubijanja Bošnjaka tokom genocida u Srebrenici, tačnije, počeli su sa “sanacijom” hale Zemljoradničke zadruge Kravica, u kojoj je između 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice, među kojima je bilo i maloljetnih osoba.

Na ovu vijest je reagirao i reisu-l-ulema Husein ef.Kavazović, koji je pozvao bh. vlasti ali i međunarodnu zajednicu da reagiraju.

Iz Ambasade SAD u BiH su za portal “Avaza” istakli da prate situaciju.

– Ambasada SAD je upoznata sa posljednjim dešavanjima u Kravici i pomno prati situaciju.

Također smo upoznati i sa zabrinutošću koju su izrazili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i reis Kavazović.

Svi nivoi vlasti u RS snose institucionalnu odgovornost za poštivanje žrtava genocida u Srebrenici što uključuje i zaštitu lokacija koje su u vezi sa ovim tragičnim događajem i omogućavanje komemoracije žrtvama – zaključili su iz Ambasade SAD.

U bratunačkom naselju Hranča, prigodnim programom obilježena 30. godišnjica progona Bošnjaka iz ovog mjesta, te početka stravičnih zločina na području ove općine.

Današnjim obilježavanjem započela je višednevna manifestacija „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“, kojom će se preživjeli stanovnici ovog podrinjskog mjesta prisjetiti najstravičnijih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te odati počast nedužno ubijenim bošnjačkim civilima.

U okviru ove manifestacije svakog 12. maja se klanja kolektivna dženaza bošnjačkim žrtvama na mezarju Veljaci u Bratuncu.

Progon Bošnjaka

Prije 30 godina, započeo je progon Bošnjaka iz naselja Hranča, ali ujedno i progon i etničko čišćenje na području cijele opštine Bratunac.

Naselje Hranča je potpuno spaljeno od 3. do 9. maja, a ukupno 60 Bošnjaka je ubijeno kod svojih kuća, te u logoru OŠ “Vuk Karadžić” u Bratuncu.

Tokom genocida počinjenog nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica ubijeno je 17 stanovnika Hranče, dok je još 10 ubijeno na drugim mjestima u periodu od 1992. do 1995. godine.

Najstarija ubijena osoba je Avdo Ramić, koji je imao 74 godine, a najmlađa žrtva je beba Amina Hajdarević, rođena 1992. godine.

Ubijeno je ukupno 11 djece. Od aprila 1992. godine do okončanja agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu ubijeno je prema dostupnim podacima 3.536 Bošnjaka Bratunca, od toga 239 žena i 210 djece.

Obilježavanju godišnjice u Hranči i početku višednevne manifestacije, kao i svake godine, prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je položio cvijeće i proučio Fatihu žrtvama ispred spomen – obilježja u Hranči.

30 godina nakon progona sa naših ognjišta i ubistava naših sugrađana, oni koji su trebali obezbijediti da počinioci teških zločina budu kažnjeni, nažalost, nisu to uradili.

Počionici

Danas počinioci ubistava nedužnih civila u Hranči, slobodno se kreću nekažnjeni i kao slobodni ljudi.

Danas još uvijek nemamo osuđene ubice civila kojih se mi danas prisjećamo.

Nažalost, sudovi, tužilaštva i nadležne agencije u Bosni i Hercegovini, nisu obezbijedili pravdu za stanovnike ovog mjesta i ovog dijela naše domovine.

Mi ih pozivamo da procesuiraju one koji su u ovom mjestu, ali i svim drugim mjestima u Bosni i Hercegovini činili teške zločine nad civilima.

– Vas pozivam da ne zaboravite, da istinu prenosite na mlađe generacije, da pamte kako im se ovaj zločin ne bi ponovio. Ovo zlo se ne smije nikada zaboraviti, mi dok smo živi moramo njegovati sjećanje na zločine, nevine žrtve, a istinu pisati i prenositi na nove generacije – rekao je Salkić.

Zlo nije pobjeđeno

– Važno je da se zna da su zločin nad našim najmilijim počinile komšije srpske nacionalnosti, potpomognuti tadašnjom JNA, te dobrovoljcima i paravojnim formacijama iz Srbije.

Ni 30 godina nakon teških zločina, nažalost, zlo nije pobijeđeno.

To zlo mi danas osjećamo kroz sistemsku diskriminaciju, veličanje ratnih zločinaca, te negiranje identiteta našeg naroda i naše domovine Bosne i Hercegovine. Svi zajedno trebamo i moramo biti svjesni toga.

Zlo između ostalog nije pobijeđeno, jer mnogi nisu spremni da svjedoče o zločinima koji su počinjeni, te tako oni ostaju nekažnjeni.

Zbog toga vas pozivam da svjedočite i pomognete da zaslužena kazna stigne zločince. Niko nema pravo istinu o zločinima zadržati samo za sebe – kazao je potpredsjednik Salkić.

Nakon tevhida i odavanja počasti šehidima Hranče preživjeli Bratunčani su posjetili i masovnu grobnicu Borkovac iz koje su 2004. godine ekshumirana tijela osam ubijenih Bošnjaka.

Manifestacija „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“ će trajati do 29. maja, a centralni događaj je 16. kolektivna dženaza žrtvama genocida od 1992. do 1995. godine, koja će biti klanjana 12. maja ove godine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.