Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović otvoreno poručio: “Milorad Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a on je na drugoj strani”

Reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović poručio je kako su on i Milorad Dodik na suprotnim stranama.

“Milorad Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a on je na drugoj strani. U tome je suštinska razlika između nas, nema tu ništa osobno.

Takvu nam je ulogu namijenila povijest, a to se ne može promijeniti”, izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA, komentarišući jučerašnji istup predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u kojem je javno napao reisul-ulemu.

Reisul-ulema je ovom prilikom dodao i da je progon imama hafiza Amira Mahića, kojeg je MUPRS-a prijavio Tužilaštvu u Prijedoru zbog “podsticanja nasilja i mržnje”, progon na vjerskoj osnovi i rezultat takve retrogradne politike.

“Svaka tortura nad Bošnjacima počinjala je torturom nad imamima.

Tako je bilo u Bratuncu, Vogošći, tako je bilo i u Prijedoru.

Ovog puta, dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Milorada Dodika”, upitao je reisul-ulema.

Prema njegovim riječima, ovo nije samo problem i pitanje jedne vjerske zajednice, nego i pitanje diskriminacije i gušenja, kako vjerskih, tako i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

“Dakle, ovo je po svim mjerilima prvenstveno političko pitanje”, ocijenio je reisul-ulema Kavazović, javlja MINA.

Podsjećamo, Dodik je u četvrtak poručio kako je krajnje vrijeme da se vrhovni predstavnik Islamske zajednice u BiH “počne baviti svojim poslom – vjerom, a da politiku ostavi izabranim političkim predstavnicima”,

nakon što je reisul-ulema Kavazović ocijenio “sramnom odluku” Skupštine Grada Prijedora, koja je na posebnoj sjednici, osudila izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac Amir-ef. Mahića 27.01.2023.godine u džamiji u Kozarcu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.