Reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović na otvaranju zgrade Rijaseta: Ako Bog da, ovdje ćemo imati sve na jednom mjestu

Ovdje ćemo graditi planove i strategije kako našu misiju učiniti jačom, organiziranijom i primjerenijoj vremenu, a učenja vjere bližim ljudima, kazao je danas reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović na svečanom otvaranju Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se prisutnima, reisul-ulema Kavazović naglasio je kako će Upravna zgrada biti kuća iz koje će ići neophodne smjernice i napuci mreži promotora dobra i pozivalaca miru, toleranciji i ljubavi.

“U ovu kuću će se slivati ideje, informacije i sve drugo što će nam davati dragocjene smjernice za naš rad”, kazao je reisul-ulema.

Dodao je kako se veličina novootvorenog zdanja ne ogleda u njegovoj monumentalnosti, već u ljubavi i prijateljstvu između dva naroda i dvije vjerske zajednice, Bošnjaka muslimana i Turaka, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Dijaneta.

“Izgradili smo još jedno zdanje koje će nas učvrstiti u bratstvu i prijateljstvu i koje će našu djecu i unuke povezivati u njihovom muslimanskom zajedništvu i identitetu”, naglasio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović, te dodao:

“Ponosni smo i radosni što smo uspjeli doći do kraja ovog velikog posla, ali i početka nove ere u našem radu.

Ako Bog da, ovdje ćemo imati sve na jednom mjestu i u združenosti rada naših službi veće izglede za bolji i uspješniji rad.

Stoga, dozvolite mi da, u ovoj posebnoj prilici, spomenem ljude, koji su u proteklih petnaest godina dali veliki doprinos u nastanku same ideje i njenom ostvarenju.

Kao što je poznato, ideju je inicirao reisul-ulema dr. Mustafa Cerić, a prihvatili su je članovi Rijaseta u to vrijeme.

Veliki broj poslovnih ljudi, poput Fahrudina Radončića, prihvatili su je kao svoju i skupa s brojnim vrijednim našim džematlijama se uključili u njenu realizaciju.”

“Zdanje koje je pred nama nije samo zgrada koju vidimo, već i nataloženo duhovno i graditeljsko znanje koje se utjelovilo tokom stoljeća našeg bosanskohercegovačkog urbanog i graditeljskog života i postojanja na ovim prostorima.

Profesor Zlatko Ugljen i arhitekta Husein Dropić i atelje iz Tuzle to su znanje uspjeli ugraditi u ovaj objekat.”

“Zahvaljujem i libijskom narodu i rahmetli predsjedniku Muameru Gadafiju, neka mu Bog oprosti grijehe, koji je imao nijet da učestvuje u finansiranju”, dodao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.