Režiser Srđan Dragojević “bacio rukavicu u lice” Aleksandru Vučiću: “Demantujte da lično omogućavate umjetnicima da stvaraju”

Posljednje Vijesti

Režiser Srđan Dragojević komentarisao je putem Tvitera medijsku hajku protiv kolege Gorana Markovića i uputio molbu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da učini nešto po pitanju onoga što se već duže od sedmicu dana dešava proslavljenom reditelju.

„Poštovani G-gdine Vučiću, pošto vaši saradnici ističu da Vi, lično ‘omogućavate’ poznatim umjetnicima da stvaraju, volio bih da to demantujete. U vašim ustavnim ovlaštenjima ovo nije predviđeno i siguran sam da je u pitanju, blago rečeno, nonsens. Ali, zamolio bih vas da u skladu sa ustavnim ovlaštenjima, afirmišete prestanak medijske hajke na našeg eminentnog umjetnika, Gorana Markovića“, napisao je Dragojević, prenosi Nova.rs.

„Pored toga, držeći se čvrsto Ustava, predlažem da se obratite ministrici kulture, gospođi Maji Gojković i zatražite od nje da iskoristi svoje pravo da poništi nelegalnu i nelegitimnu odluku UO Filmskog centra Srbije, donijetu da bi se poznatom umjetniku uskratilo pravo na stvaralaštvo. Vjerujem da ćete se složiti da je svaki građanin Srbije slobodan da javno iznosi svoje stavove i da zbog njih ne smiju biti ugrožena njegova prava na rad“, dodao je Dragojević.

Filmski centar Srbije, na čijem čelu je Jelena Trivan, odbio je da podrži filmove Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika. Kada je Marković javno rekao da je u pitanju politička odluka, tabloidna mašinerija je krenula u napad koji traje već dvije sedmice.

Među onima koji su se priključili hajci na Markovića našla se i ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

„Кaže da je depresivano potišten. Govori da treba strojeljati predsednika Srbije Aleksandra Vučića! O krvi govori kao o vodi. Pričinjavaju mu se logori za ljude. Srbija mu je ‘dno dna’. Bernar Anri Levi mu je ‘vrh vrhova’! Ogroman novac koji je dobio od RTS-a za snimanje serija i filmova čuva za crne dane. U flešbekovima vidi Prag“, napisala je ministrica na Instagramu.

„Vidim da su na mene nasrnuli i predsjednica Vlade i dvoje njenih ministara. Sa druge strane stojim samo ja i imam svoje dijelo kao poslednju odbranu“, kratko je prokomentarisao Marković za Nova.rs.

Leave your vote