Ozbiljna reakcija britanskog diplomata Robert Coopera na tektonske političke promjene, EU se zavaravala ako je mislila da će to navesti Rusiju ili Kinu da se predomisle

Najvažniji strateški čin EU bilo je veliko proširenje 2004. godine. A najvažnija stvar koju bi sada mogla da učini je da se ponovo ozbiljno pozabavi proširenjem na Zapadni Balkan, smatra bivši britanski diplomata Robert Cooper.

U intervjuu za EUobserver Cooper je rekao da je proširenje EU jedino pravo rješenje za konflikte na Balkanu.

Prema njegovim riječima, uključivanje Zapadnog Balkana i borba protiv klimatskih promjena, čime se Rusija lišava prihoda od nafte i gasa, najmoćniji su koraci koje je EU mogla da preduzme da održi red u Evropi. Međutim, Zapad je trebao da se bori i sa sopstvenim demonima, poput nacionalističkog populizma u Mađarskoj i Poljskoj, kako bi imao geopolitički utjecaj.

Osvrćući se na to šta je posljednjih 17 godina ponovnog ujedinjenja poslije hladnog rata značilo za Evropu, ovaj bivši 73-godišnji diplomata, koji je u vrijeme velikog proširenja EU bio pomoćnik šefa evropske diplomatije Javiera Solane, rekao je da, “iako EU nikada neće biti vojna sila u tradicionalnom, može biti u ‘Ordnungsmacht’ smislu (njemačka fraza za silu koja stvara red)…”.

– EU je velika sila u smislu da je reorganizovala Evropu – kaže Cooper, dodajući kako misli na EU kao na civilizacijsku silu i zato je, naglašava, proširenje najveći doprinos koji EU može dati zapadnom liberalnom poretku.

EUobserver navodi da sa Cooperom razgovara usred pauze u nastavku proširenja EU, u trenutku kad Danska, Francuska i Nizozemska blokiraju bezvizni režim za Kosovo, iako je Priština ispunila sve uslove, Bugarska stavlja veto na pregovore sa Sjevernom Makedonijom iako je Skoplje ispunilo zahtjeve EU, u zastoju je dijalog Kosova i Srbije, koji je počeo uz pomoć Coopera, a Srbija postaje zastrašujuće neevropska pod svojim nacionalističkim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Ali, jedini način za postizanje mira između Beograda i Prištine i rješavanje ostalih nezadovoljstava na balkanskim granicama je uvođenje svih njih u EU, smatra Cooper, prenose Vijesti.ba.

– Proširenje je zapravo jedino pravo rješenje svih sukoba na Balkanu, na kraju. Jednom kada se nađete u svijetu bez granica (EU), kome treba velika Srbija? Kome treba velika Albanija? Svi ti problemi prestaju da postoje – dodaje Cooper.

Mišljenja je da bi Vučić mogao da vrati Srbiju u demokratiju ako vjeruje da je članstvo u EU zaista u igri i “ako želi da bude upamćen kao neko ko je dobro služio svojoj zemlji”. Za novog kosovskog premijera Albina Kurtija ocjenjuje da je “vrlo pametan kao političar”, iako ga je Kurti svojevremeno tokom posjete Prištini gađao paradajzom.

Cooper vjeruje da bi zajednička akcija Zapada sa američkim predsjednikom Joe Bidenom također mogla da pomogne da se stvari pokrenu i dodaje da polaže velike nade u Bidena.

Osvrćući se na pregovore Kosova i Srbije, uz posredovanje Catherine Ashton, Cooper je rekao da činjenica da je u sobi uvijek bio “veoma poštovan” američki zvaničnik kada bi se sastali kosovski i srbijanski lider daje težinu dijalogu uz posredovanje EU, iako američki delegat “nije bio vidljiv” u očima javnosti.

– To je potpuno prestalo pod (bivšim američkim predsjednikom Donaldom) Trumpom – rekao je Cooper.

Širi svijet

Udaljavajući se sa Zapadnog Balkana, EU je također pokušala da bude “sila koja zavodi red” i za Rusiju, namećući joj sankcije zbog invazije na Ukrajinu i nasilja nad opozicionim disidentom Aleksejem Navaljnim. A kineske zvaničnike Evropa je stavila na crnu listu zbog nehumanosti prema ujgurskoj muslimanskoj manjini.

Ali, za Coopera, koji je nedavno objavio knjigu o historiji diplomatije, EU se zavaravala ako je mislila da će to navesti ruskog predsjednika Vladimira Putina ili Komunističku partiju Kine da se predomisle, prenose Vijesti.ba.

– To (sankcije EU zbog Navaljnog) neće promijeniti Rusiju… takve stvari neće uspjeti. Besmisleno je ako mislimo da će Kina promijeniti svoj unutrašnji poredak (prema Ujgurima) jer nam se to ne sviđa – istakao je Cooper.

Ocjenjuje da bi sankcije mogle biti krajnji potez ako bi Rusija ponovo napala Ukrajinu ili Kina Tajvan, javljaju Vijesti.ba. Ali više strateški potez prema Rusiji bilo bi zaustavljanje sagorijevanja fosilnih goriva primjenom dalekosežnih smanjenja emisija CO2, dodaje Cooper.

Naglašava da uvijek, kada se radi o Rusiji, klimatske promjene vidi kao veliku nadu.

– Svi ćemo prestati da koristimo gas i naftu, uz malo sreće, a onda će to primorati Rusiju da sve više počne da postaje zemlja slobodnog tržišta, a ne Saudijska Arabija sa (nuklearnim) raketama, što im omogućava da imaju politiku poput Saudijske Arabije – zaključuje Cooper.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.