Rudar kojem je pozlilo, slomio se pred kamerama: “Šta ću kući, stid me moje porodice”

Murisu Mujezinoviću, predsjedniku Sindikata produžnice rudnika Raspotočje, pozlilo je tokom štrajka glađu u koji su stupili rudari danas. Hitna pomoć je reagovala, a nakon što je primio injekcije i infuzije, vratio se u prostorije rudnika.

Za N1 je rekako je kako se osjeća “zbunjeno, ali se nada da će biti dobro brzo”. Na pitanje zašto se vratio, Mujezinović je plačući rekao:

“Gdje da odem? Nema ići, kakva kuća. Šta ću kući, stid me moje porodice. Ja sam skoro 40 godina ovdje. Ostavio sam zdravlje, život, žrtvovali smo se svi za ovaj rudnik. Doista nam nije cilj da ovdje budemo, mi smo prisiljeni, naš je cilj bio da radimo. S obzirom na ovu situaicju gdje je sistem zakazao, mislim da smo mi kolateralna šteta. Ne želimo da uvlačimo grad u ovo. Kažu u hitnoj, hladno ljudima, kažu rudari ne daju uglja. Ljudi ne znaju istinu – da oni nama ne daju raditi. Mi smo svi od čelika, ovo je malo popustilo jer smo uzrujani, nenaspavni pod depresijom, proći će ovo. Nismo mi ovdje radi njih, oni trebaju biti radi nas. Mi smo ti koji stvaramo i njih bogatimo, a mi nemamo ništa, to je činjenica”, rekao je Mujezin.

U penziju bi trebao ići sljedeće godine. Tokom rada u rudniku više puta je imao frakture noge, rebara i povredu kičme zbog čega je bio nepokretan. Sve povrede zadobio je na radnom mjestu.

Sutra sa svojim komoratima stupa u generalni štrajk, a sugrađane je zamolio za razumijevanju.

“Poruka Zeničanima – da budu uz nas kada su svi digli ruke, a jesu. Znam da ima još patriota u Zenici, da nas neće pogrešno shvatiti i da će biti uz nas”, kazao je Mujezinović.

N1

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.