Rudari na protestima u Sarajevu: Ovo što se radi radnicima nije humano!

Rudari iz rudnika širom BiH počeli su pristizati u Sarajevu gdje danas održavaju proteste. Kako je za N1 kazao Sinan Husić, predsjednik sindikata radnika rudnika FBiH, planirano je da na protestima bude pristuno otprilike 500 rudara iz sedam rudnika koji su u zajedničkom koncernu.

“Mi smo danas planirali da ovom protestnom skupu prisustvuje 500 radnika iz sedam rudnika koncerna. Ne znamo u narednih par dana šta će trebati sve od nas pružiti u vidu podrške našim kolegama iz Zenice.

Želimo da javnosti predstavimo zahtjev za realizaciju drugog dijela sporazuma potpisanog u Zenici 3.7. Taj sporazum je kreiran od rukovodstva EP BIH, to je neupitna činjenica”, kazao je Husić.

“Nema osobe koja to može anulirati i demantovati. Tražimo minimum uslova da aktivimo sve procese u RMU Zenica u Zenici i kad vidim kroz šta prolazimo proteklih par godina i dođem do zaključka, mi smo stvarno krivi.

Trebali smo radnike podijeliti u sitne grupacije, da ih sistem guši.

Mi smo krivi što nismo pozvali rudare na predaju. Mi takvu vrstu stava na prihvatamo. Želimo biti ujedinjeni i želimo minimum uslova, da radimo na pošten način.

Uvijek ćemo se suprostaviti nepravednim i nehumanim rješenjima. Ovo što se radi radnicima nije humano.

Pozivamo državu da poduzme sve mjere i radnje da oblokira sve procese u RMU Zenica u Zenici”, kazao je Husić.

“Svjesni smo da naša priča zamara građane, ali mi izbora nemamo. Nama ovo danas nije bilo jednostavno.

Koliko god bilo teško, mi ćemo ostati ujedinjeni! Koliko god bilo opasno za nas, mi se nećemo predati”, kazao je Husić za N1.

Iz sindikata su ranije poručili kako je zgrada Elektroprivrede BiH napravljena krvlju, znojem i životima rudara te da “nema te sile koja može spriječiti rudare i sindikat da sutra dođu pred tu zgradu.”

“Niko ne zna čuvati i braniti državu kao rudar, niko ne zna cijeniti državu kao rudar.

Sve ono što su pričali o rudarima, vidjeli su i do sada, mi to znamo na jako dostojanstven način uraditi, a s druge strane bilo ko da pokuša provokacijama ili nečim, imat će i odgovor kakav treba, jer mi smo spremni na sve.

Ja sam spreman dati život samo da dokažemo da ne može više ovako.

Nije rudar fukara”, naglasio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika “Kreka”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.