in , ,

Rusija: “Ako želite mir, pripremite se za rat, jer se ne želimo izolirati od ostatka svijeta, ali na to moramo biti spremni”

Odnosi između Rusije i Zapada su pod novim pritiskom zbog hapšenja i osude na zatvorsku kaznu kritičara Kremlja Alekseja Navalnija

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva spremna da prekine odnose s Evropskom unijom ako im uvedu novi krug ekonomskih sankcija, navodi se u dijelovima iz intervjua objavljenog na web stranici ministarstva u petak.

“Ne želimo se izolirati od ostatka svijeta, ali na to moramo biti spremni. Ako želite mir, pripremite se za rat”, rekao je Lavrov.

Odnosi između Rusije i Zapada su pod novim pritiskom zbog hapšenja i osude na zatvorsku kaznu kritičara Kremlja Alekseja Navalnija, zbog čega je došlo do priče o mogućim novim sankcijama, javio je Reuters.

Trojica evropskih diplomata rekli su za Reuters da će Evropska unija vjerojatno izreći zabranu putovanja i zamrzavanje imovine saveznicima ruskog predsjednika Vladimira Putina, moguće već ovog mjeseca, nakon što su Francuska i Njemačka dale do znanja da su spremne ići naprijed.

Pritisak vezan za sankcije porastao je otkako je Moskva prošle sedmice razljutila evropske zemlje protjerivanjem njemačkih, poljskih i švedskih diplomata, a da to nije poručila čelniku vanjske politike EU, koji je boravio u Moskvi u posjeti. Pariz i Berlin sada navode da mora postojati odgovor.

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov komentarisao je u intervjuu, koji će kasnije u petak biti objavljen u potpunosti, o tome da li će Moskva pokrenuti proces prekidanja odnosa sa samom EU.

“Polazimo od činjenice da smo spremni (za to). O tome će se intenzivnije razgovarati u slučaju da ponovo vidimo sankcije nametnute u nekim sektorima koji stvaraju rizike za našu ekonomiju, uključujući i najosjetljivije sfere”, rekao je Lavrov.

Fena

Alea genetički centar u Sarajevu omogućava PCR rezultate za SARS-CoV-2 u najkraćem roku

Vozaču iz Tešnja policija u Zenici oduzela Mercedesa!