in , , ,

Rusija upozorava Bosnu i Hercegovinu: “Bit će posljedica ukoliko uđete u NATO!”

Ruska Ambasada u Bosni i Hercegovini saopštila je da je smisao postojanja NATO-a borba protiv Rusije

Ruska Ambasada u Bosni i Hercegovini saopštila je da je smisao postojanja NATO-a borba protiv Rusije, te da će u slučaju praktičnog približavanja BiH i Alijanse “reagovati na taj neprijateljski korak”.

“Pristupanje NATO-u će prinuditi Sarajevo da zauzme stranu u vojno-političkoj konfrontaciji čiju filozofiju Amerikanci, a usljed njih i NATO, nameću Evropi i Rusija će u slučaju praktičnog približavanja BiH i NATO-a, reagovati na taj neprijateljski korak”, poručili su iz ruske Ambasade u BiH.

U saopštenju ruske Ambasade, koje je objavljeno kao reakcija na brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO, podsjeća se na dobro poznat stav Rusije o proširenju NATO-a, te napominje da nijedna runda proširenja Alijanse nije poboljšala odnose Rusije s novim pristalicama NATO-a – prenosi N1.

“Sama ekspanzija slabi regionalnu sigurnost i stabilnost, generira psihologiju `država na ratnoj liniji`, stvarajući, u suštini, nove ili pomičući stare linije podjele u Evropi, u suprotnosti je s potrebom za pojavom kvalitativno novog sistema kolektivne sigurnosti na kontinentu, koji upravo zahtijeva ujedinjenje napora u borbi protiv novih prijetnji i rizika”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je “mehaničko proširenje NATO-a inercija prošlosti, ovjekovječivanje pristupa blokova iz vremena Hladnog rata, koji se odavno završio”, ali da to partneri u Briselu često zaboravljaju.

Iz ruske Ambasade u BiH su ocijenili da NATO nije u mogućnosti da odgovori na glavnu stvarnu prijetnju savremenosti – terorizam.

Jose Mourinho u zagrebačkom bunaru: Čudesni Mislav Oršić potopio Tottenham, nevjerovatna evropska senzacija Dinama iz Zagreba!

Kako evropski mediji reaguju na ruske prijetnje upućene Bosni i Hercegovini