Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izvrijeđao američkog ambasadora Michaela Murphya…

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov je kategorički odbacio “pogrešno tumačenje politike” njegove zemlje u BiH, ističući da ne prihvata činjenicu da upravo Vašington zadržava “ekskluzivno pravo da, često grubo i bahato, ponekad iza kulisa, nametne svoju volju, manipulativno i agresivno prikazujući Rusiju kao glavnu prijetnju miru”.

Reagujući na izjavu ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphyja da će tokom svog boravka u BiH raditi na protivmjerama Rusiji i Kini koje, kako tvrdi, prijete budućnosti BiH, Kalabuhov je istakao da ne misli da je ovaj američki diplomata njegov profesor kojem mora polagati ispit i koji određuje neke “crvene linije” za ambasadora Rusije.

“Ali u stvari, čini se da Murphy smatra sebe Zaratustrom, i svaki put kada američki ambasador otvori usta, biseri mudrosti padaju na nas. Ako su moje izjave ambasadoru Murphyju `duboko problematične`, onda on mora tražiti izvore takve zabrinutosti u samom sebi.

A ako moje izjave smatra `glupima`, onda možda nema dovoljno mentalnih sposobnosti da ih procijeni”, rekao je ruski ambasador.

Prema njegovim riječima, SAD imaju svoje interese u BiH, ali Rusija, također, ima interese u BiH, koju smatra historijski bliskom zemljom.

“I ne namjeravamo se osvrtati na mišljenje ambasadora SAD-a u realizaciji naših interesa, prvenstveno usmjerenih na razvoj i produbljivanje obostrano korisnih i prijateljskih odnosa sa BiH”, dodao je Kalabuhov.

Ambasador SAD-a u BiH Murphy rekao je danas da će tokom svog boravka u BiH raditi na protivmjerama Rusiji i Kini koje, kako tvrdi, prijete budućnosti BiH. Murphy smatra da su izjave ruskog ambasadora u BiH “duboko problematične”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.