Sabina Ćudić iskreno o Čoviću i Dodiku: “Na historijski su niskom nivou odnosi HDZ-a BiH i SNSD-a”

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u Danu uživo na N1 je govorila o predstojećem sastanku u Briselu koji će se održati 5. decembra, a na koji je pozvana široka delegacija BiH. Čudić kaže da širina bh. reprezentacije i broj pozivnica koji su dobili govori o momentumu Evropske unije koja prepoznaje svoje interese u BiH.

“Ne tiču se isključivo BiH, već i osiguravanja svojih granica. Mislim da Evropa traži razloge da nam otvori pregovore.

U Evropi je teško govoriti jednim glasom, imamo vrlo zabrinjavajuće rezultate izbora u Holandiji, zabrinjavajući stavovi Njemačke po pitanju otvaranja pregovora sa BiH, ali postoji jedan momentum i podrška.

Mislim da su pozvali bez presedana veliki broj aktera sa različitih nivoa vlasti da pošalju jednu poruku da se ova prilika ne smije propustiti”, kazala je.

Pojašnjava da je formirano jedno ad-hoc radno tijelo kako bi se bh. delegacija pripremila za Brisel.

“Tu inicijativu predvodi Forto ispred Vijeća ministara da se ode sa jednim ozbiljnim paketom reformi, da pokažemo našu spremnost da apsorbujemo kao BiH jednu milijardu eura iz paketa rasta koji je najavila (predsjednica Evropske komisije Ursula) Von Der Leyen.

Sredstva ne možemo povući ako ne ispunimo određene uslove”, kazala je.

Pojašnjava da nije dovoljno samo doći u Brisel sa listom želja, već pokazati kapacitet da se ta lista želja suštinski implementira.

“Mnogi ne znaju da zemlje iz regiona povuku prvu tranšu, pokažu određeni program, povuku određena sredstva, ali daljnja sredstva da bi se povukla moraju se ispuniti određeni rezultati, nikada ne dođe do te realizacije.

Ovo je test zrelosti i ozbiljnosti BiH i svih nivoa vlasti”, kaže.

Ćudić je komentarisala i izjave ministra odbrane Zukana Heleza o navodnom postaojanju kampova za paravojnu obuku u BiH

“Mislim da je neozbiljno i neodgovorno baratati povjerljivim podacima u dnevno-političke svrhe.

Ukoliko postoje indikacije da postoji ta vrsta terorističkih aktivnosti, onda vam je najmanje važno da uznemirite javnost, već vam je daleko važnije da informišete partnere u NATO-u, EUFOR-u i ostalim centrima na kojima se trebaju adresirati.

S druge strane, imamo i pismo iz RS gdje se govori o ISIL-ovim ćelijama, koje u svakom momentu zbog ignorisanja ‘bošnjačkog političkog establišmenta’ iz Sarajeva mogu proizvesti terorističke napade i mi ne preuzimamo odgovornost, gdje i sam ministar sigurnosti Nenad Nešić kaže da nema te podatke”, ističe.

Govorila je i o trenutnim odnosima HDZ-a BiH i SNSD-a.

“Mislim da je jednim uticajem premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i jedne strukture iz Hrvatske, međunarodni pritisak i strateškog pozicioniranja trojke iz FBiH učinilo tu vezu na historijski niskom nivou. Što ne znači da se sutra iz interesa neće ponovo složiti Dragan Čović i Milorad Dodik”, kazala je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.