Sabina Ćudić o najavljenom obraćanju ruskog ambasadora u NSRS: “Milorad Dodik danas sklapa otvoreni međunarodni savez s Rusijom”

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić oglasila se povodom najave obraćanja ambasadora Rusije Igora Kalabuhova na današnjoj sjednici NSRS-a te je poručila kako se na ovaj način još jednom u RS-u želi napraviti govornica ruskog utjecaja u BiH.

Ona je poručila kako Milorad Dodik današnjom sjednicom pokušava od Narodne skupštine RS-a napraviti ministarstvo odbrane ruskih interesa u Evropi.

“Milorad Dodik od najvećeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj pravi govornicu ruskog uticaja u BiH i time kroz skupštinu institucionalizira njegovu odbranu.

Međunarodnoj zajednici mora biti jasno da je Dodik u ovom momentu najveća sigurnosna prijetnja u regiji jer je Republika Srpska jedino mjesto u zapadnom civilizacijskom krugu u kojem neki ruski diplomata može dijeliti lekcije i u skladu s ruskim interesima usmjeravati zakonodavce da djeluju”, rekla je Ćudić.

U svom obraćanju, osvrnula se i na rad ruskog ambasadora Kalabuhova.

“Igor Kalabuhov je već suviše toga sebi dao za pravo da bi međunarodna zajednica mirno posmatrala najavu njegovog obraćanja u NSRS. On je čovjek koji je višekratno prijetio ruskom odmazdom ako BiH ne odustane od NATO puta.

U vojnom smislu, osim NATO puta, za BiH ne smije biti drugog. Nema sumnje da je cilj ruskog ambasadora da današnjim obraćanjem ohrabri političare u RS-u da budu kočnica Bosni i Hercegovini na tom putu, ali ne samo na tom, nego i na putu u Evropsku uniju.

Također, ovo je upozorenje i građanima Republike Srpske. U oktobru odgovaraju da li žele živjeti kao slobodni građani ili u crnoj rupi civilizacije gdje će im životna misija biti da pobjegnu. Ovo je i posljednji poziv HDZ-u da napusti koalicioni savez s Dodikom jer to je brod koji tone na koji nemaju pravo ukrcavati i bh. Hrvate”, ističe Ćudioć.

Naglasila je kako Dodik na neki način danas sklapa savez s Rusijom.

“To je pogotovo jasno uzme li se u obzir činjenica da se danas u NSRS razmatra i ‘Informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske’.

Već sam naziv informacije sugerira da se Republika Srpska predstavlja kao nezavisan međunarodni entitet kako u političkom tako i u vojnom smislu. Milorad Dodik danas sklapa otvoreni međunarodni savez s Rusijom i on mora biti politički neutraliziran.

Za to odgovornost snosi međunarodna zajednica. U suprotnom, Vlada Republike Srpske i NSRS postat će ministarstvo odbrane ruskog uticaja u srcu Evrope”, zaključila je Sabina Ćudić.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.