Sabina Ćudić otvoreno kritikovala Vijeće ministara BiH, pogledajte šta je poručila: Ja za ovo neću glasati

Državna parlamentarka Sabina Ćudić danas je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kritikovala nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Kako je rekla Ćucić, ona je to uradila prije pisma koje je istim povodom međunarodna zajednica uputila novoj vlasti na nivou BiH.

“Danas sam u parlamentu na kraju svog izlaganja.

Prije bilo kakvog pisma međunarodne zajednice sam rekla da se džaba Vijeće ministara BiH hvali izmjenama i dopunama zakona o VSTV-u koje su loše i za koje neću glasati kada dođu u parlament”, kazala je Ćudić.

Podijelila je i videozapis na kojem se može vidjeti njeno izlaganje u kojem pojašnjava zbog čega će glasati protiv predloženih izmjena.

Podsjećamo, najviši predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini uputili su čelnicima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine oštro pismo u kojem ih kritiziraju zbog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Razočarani ambasadori upozorili su zajednički kolegij, te predsjedavajući klubova poslanika stranaka zastupljenih u Predstavnički i Domu naroda Parlamenta BiH na štetne posljedice ako bi prihvatili u zadnjem momentu usvojene izmjene ovog strateškog zakona.

“Mi, ispod potpisani, nakon višegodišnjeg iščekivanja, pozdravljamo djelovanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu Nacrt zakona) dana 12. maja 2023. godine.

Međutim, koristimo priliku da izrazimo zabrinutost, jer će se, prema našoj procjeni, nazadne izmjene Nacrta zakona, urađene u posljednjem trenutku, negativno odraziti na obim podataka za prijavu, te, potencijalno, predstavljati prepreku praktičnoj realizaciji sistema provjere finansijskih izvještaja koji se Nacrtom zakona uvodi.

Među četrnaest prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU nalazi se i usvajanje novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (Zakon o VSTV-u BiH) u skladu sa evropskim standardima, koji je predugo na čekanju.

S obzirom na izostanak napretka u izradi i usvajanju novog zakona, nakon Izvještaja eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH za 2019. godinu, u kojem je ponovljen poziv na usvajanje novog zakona, uvedene su hitne izmjene i dopune kako bi se osiguralo privremeno rješenje, odnosno riješila neka od gorućih pitanja u vezi integriteta u važećem Zakonu o VSTV-u BiH.

Nažalost, i pored njihove ključne važnosti i relativno uskog obima, ove izmjene i dopune su se na sličan način našle u zastoju, uz napomenu da je prošlo više od dvije godine od pozitivne ocjene Venecijanske komisije i Evropske komisije na Nacrt zakona”, navodi se na početku pisma, a sve detalje čitajte na linku ispod.

VEZANI TEKST: Vijeće ministara Bosne i Hercegovine se pohvalilo, pa im stigao “hladan tuš” međunarodne zajednice

Pogledajte i obraćanje Sabine Ćudić na videu ispod.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.