Sabina Ćudić u Beogradu bez imalo ustezanja o Srebrenici: Zašto je Zakon o zabrani negiranja genocida i dalje „kamen spoticanja“

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić je boravila u Beogradu gdje je govorila o pitanjima pravne odgovornosti u vezi s negiranjem genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Podsjećamo da je presudama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda BiH utvrđeno da se u julu 1995. godine na području općine Srebrenica dogodio genocid, u kojem je živote izgubilo više od 8000 ljudi.

Relativizacija, odnosno negiranje genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti je u posljednjem periodu sve češće dio javnog narativa, a takve se izjave mogu čuti čak i od visokih političkih dužnosnika iz BiH i regije.

Tako su bh. i regionalnu javnost šokirale izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je uzastopce upoređivao “veličinu” genocida u Srebrenici sa holokaustom i “Jasenovcem”.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je na kraju svog mandata nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida s ciljem da bi se negatori sankcionisali te kako bi prostor za njihovo djelovanje bio minimiziran.

Stručnjaci smatraju da se donošenjem ovog zakona štiti kredibilitet MKSJ, kao i dostojanstvo žrtava koje su ubijane uime političkog sistema.

Donošenjem ovog zakona i titulacije države BiH kao vlasnice državne imovine, vlasti iz RS-a su odlučile povući svoje odluke iz institucija BiH, a što je bila uvertira ka blokadi svih odluka koje se donose na nivou BiH.

Bojkotom Parlamenta, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH – država je dovedena u najveću postdejtonsku institucionalnu krizu.

Podsjećamo, Naša stranka je ranije podnijela inicijativu za donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, a zastupnica Ćudić je govorila i o posljednjim dopunama Krivičnog zakona BiH, kao i o kontekstu odnosa međunarodne zajednice prema negatorima genocida.

“Zahvalna sam i inspirisana aktivistima i aktivistkinjama u regionu koji godinama vode hrabru borbu protiv negiranja genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. To su vrijednosti koje Naša stranka živi i zagovara.

Zahvalna sam na pozivu, prepoznavanju našeg rada i spremna doprinijeti daljnjim strategijama borbe, u Parlamentu, u nevladinom sektoru, kroz zagovaranje u međunarodnim institucijama.

Ovo je ujedno i poziv i upozorenje evropskim institucijama da snažnije postave vrijednosne uslove za evropski put − na kojem im glavni sagovornici ne smiju biti političari koji kroz negiranje sudskih presuda pokušavaju oduzeti ljudsko dostojanstvo žrtvama”, kazala je Ćudić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.