Salkić nakon teških riječi Dodika: “Danas među bosanskim Srbima i u Srbiji, nažalost, ne postoji spremnost na katarzu”

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, rekao je danas, reagujući na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da Srbi imaju dvije države Srbiju i RS te da su Srbi uvijek donosili slobodu drugim narodima, da je iskustvo Bošnjaka da Srbi nisu slobodarski narod i da su pripadnici srpskog naroda nad njima u zadnjih 150 godina činili teške zločine, te da bh. entitet RS niti je država niti je druga srpska država.

Salkić kaže da koliko god puta da se izreknu neistine treba ih isto toliko puta i demantovati kako oni koji ih govore ne bi počeli vjerovati da govore istinu.

“Bh. entitet RS niti je država, niti je druga srpska država. To je entitet u državi Bosni i Hercegovini koji postoji na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Svaka druga tvrdnja ne odgovara istini i na tragu je rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao temelja na osnovu kojeg postoji entitet”, istakao je.

Navodi da prema iskustvu Bošnjaka, Srbi nisu slobodarski narod i nisu donosili slobodu drugim narodima.

“Naše je iskustvo da su pripadnici srpskog naroda nad našim narodom u zadnjih 150 godina činili teške zločine.

Najnovije iskustvo je da su pripadnici srpskog naroda, organizirani kroz Vojsku RS i policiju kao i njihove vojne i političke vođe, presuđeni za genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške ratne zločine”, kazao je Salkić.

Podsjeća da je Srbija trenutno jedina država koja je pred Međunarodnim sudom pravde presuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce.

“Danas među bosanskim Srbima i u Srbiji, nažalost, ne postoji spremnost na katarzu i suočavanje sa prošlošću, već se, nažalost, provodi glorifikacija ratnih zločinaca.

Ovakvo ponašanje ne doprinosi miru, razvoju povjerenja i stvaranju sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini i regionu”, ističe potpredsjednik RS.

Podsjećamo, Dodik je danas na obilježavanju Dana državnosti Srbije kazao da Srbi imaju dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.