Salkić o Schmidtu: “Ovo je najgora moguća stvar koja se mogla desiti visokom predstavniku”

Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS, rekao je danas, 12. septembra 2023. godine, da je odustajanje od posjete Banjoj Luci visokog predstavnika direktna poruka Miloradu Dodiku da može nastaviti sa puzećim separatizmom i da neće biti bilo kakve strane intervencije.

“Ovo je najgora moguća stvar koja se mogla desiti visokom predstavniku”

“Odustajanje od posjete Banjoj Luci visokog predstavnika, koji je mogao zatražiti asistenciju međunarodnih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini da mu obezbijede sigurnost, direktna je poruka Miloradu Dodiku da može nastaviti sa puzećim separatizmom i da neće biti bilo kakve strane intervencije.

Ovo je najgora moguća stvar koja se mogla desiti visokom predstavniku, da najavi dolazak u jedan grad, a onda da odustane pod pritiskom lokalne vlasti od posjete”, smatra Salkić.

Istakao je da je ovo direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovog provođenja bez opstrukcija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

“Sam visoki predstavnik je doprinio ovakvom stanju zbog propuštanja prilika da adekvatno djeluje u određenim trenucima.

Usuđujem se reći da Dodik ima doušnike u bliskom okruženju visokog predstavnika ili pak nekoga ko je u kontaktu sa ključnim informacijama i potezima visokog predstavnika i OHR-a, te se u skladu sa njima ponaša i poduzima korake”, navodi Salkić.

Biće ovo veliko ohrabrenje za ekstremno radikalno orijentisane separatiste da nastave svoj pohod ka pokušaju podjele Bosne i Hercegovine i ugrožavanju mira i stabilnosti sa nesagledivim posljedicama – istakao je.

“Ja pozivam sve one koji imaju mehanizme odlučivanja na različitim nivoima da imaju u vidu da u ovom etitetu živi više desetina hiljada Bošnjaka koji su diskriminirani, a čija je i bezbjednost sve više ugrožena posljednjim napadima ekstremista.

Naše pozivanje na djelovanje EUFOR-a i OHR-a nije naša naivnost već obaveza da ih podsjećamo na njihove obaveze, ali i propuste danas, da ne dozvole izdaju kakvu su počinili njihovi prethodnici kada su dozvolili počinjenje genocida nad Bošnjacima u “sigurnim zonama” UN-a vojsci i dijelovima policije bosanskih Srba.

Trenutak i situacija su veoma ozbiljni i oni zahtjevaju konsolidaciju probosanskih snaga, šta god da to značilo, jer je očito da oni koji danas vode procese u Bosni i Hercegovini su jednim dijelom naivni, ne vide procese ispravno zbog želje za vlašću.

Drugi guraju državu u podjelu i sukobe, a treći čekaju rasplet i svoju priliku za dio teritorije Bosne i Hercegovine”, rekao je Salkić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.