Samit Brdo-Brijuni u Sloveniji, usvojena deklaracija: “Upućen poziv EU da što prije primi zemlje Zapadnog Balkana”

Posljednje Vijesti

Učesnici Procesa Brdo-Brijuni usvojili su Deklaraciju kojom potvrđuju značaj saradnje i dobrosusjedskih odnosa na Zapadnom Balkanu. Također, pozivaju Evropsku uniju da ubrza prijem svih zemalja Zapadnog Balkana u svoju zajednicu.

“Proces Brdo-Brijuni je povećao svjesnost država članica EU i institucija o značaju bržeg proširenja na zemlje Zapadnog Balkana. Istaknuta je potreba da se oporavak od posljedica pandemije koristi kao šansa za zelenu i digitalnu tranziciju koja će voditi ka održivom razvoju, nudeći šanse mladim generacijama”, navodi se u Deklaraciji.

Pozdravili su usvajanje Ekonomskog i investiconog plana EU za Zapadni Balkan od oktobra 2020. godine i činjenicu da je on praćen značajnim finansijskim sredstavima.

“Kao dio Evrope, Zapadni Balkan ima pravo i odgovornost da bude u korak sa razvojem članice EU koliko god je moguće. Mi lideri Procesa Brdo-Brijuni zalažemo se za zajedničku viziju Evrope, cjelovite, slobodne i u miru. Podvlačimo našu posvećenost miru i stabilnosti, uključujući dobre susjedske odnose”, navode lideri.

Ističu kako je “Zapadni Balkan dio Evrope i ujedinjene Evrope nije okončano bez Zapadnog Balkana. Članstvom u EU, “granice između država članica postaju manje važne, a to omogućava širi prostor za koegzisetnciju pluralnosti i nacinalnih identiteta”.

“Ponovo potvrđujemo potrebu da se uzmu u obzir nestale osobe tokom konflikta na teritoriji bivše Jugoslavije i potrebu da se istraži pod kojim oklonostima su nestali, njihove napadače dovesti pred lice pravde, što će doprinijeti pomirenju, miru i stabilnosti”, navodi se Deklaraciji.

Navodi se kako je “proširenje EU na regiju Zapadnog Balkana od političkog, sigurnosnog i ekonomskog interesa za EU, geopolitička potreba i najvažniji politički preduvjet za stabilnu, prosperitetnu i održivu budućnost Evrope.

“EU bi se aktivnije trebala uključiti u Zapadni Balkan i ohrabriti zemlje da ispune uvjete za članstvo što prije. Svaki partner je svjestan da mora usvojiti i impelementirati potrebne reforme, pogotovo na pravnom polju, demokratizaciji i ekonomiji Kapacitet EU je dovoljan da primi Zapadni Balkan kao nove članice”, naveli su.

Naglasili su “važnost bezviznog režima za Prištinu ze pozvali EU da što hitnije otvori i okonča pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom za prijem u EU”.

Na kraju Deklaracije, pozdravljena je namjera Slovenija da održi Samit EU-Zapadni Balkan tokom svog predsjedavanja EU.

Sastanku koji se odvio iza zatvorenih vrata, odnosno bez medija, prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Albanije Ilir Meta, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik DŽaferović, predsjednik Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Leave your vote