Samka i Hatidža su “modne ikone” Sarajeva , sada su se i oglasile: Volimo da je drugačije od drugih pa neka bude i gore

Samku i Hatidžu nemoguće je ne primijetiti na ulici, a ove penzionisane gospođe postale su svojevrsne modne ikone Sarajeva zbog svojih upečatljivih modnih izdanja. Nedavno su otvorile Instagram profil kako bi inspirisale druge, a tim povodom su govorile i za Klix.ba. Samka Cerić (70) i Hatidža Čolaković (81) prepoznatljive su sarajevske gospođe koje se ističu unikatnim stilom i modnim kombinacijama, a napravile su i zajednički Instagram profil gdje objavljuju fotografije svojih svakodnevnih izdanja.

Napomenuvši da žele biti inspiracija svojoj generaciji, ali i generalno ženama u BiH, ovaj itekako upečatljivi dvojac tim povodom govorio je o modi, inspiraciji, Sarajkama, dijelio savjete o odijevanju uz pokoju životnu mudrost uz sve to.

Samku i Hatidžu sačekali smo kod sarajevske Katedrale gdje su se i fotografisale, a nije ih bilo teško uočiti u užurbanom okruženju te među brojnim prolaznicima na ulici.

Samka u rozoj kombinaciji s bijelom bundom i Hatidža u crno-zlatnoj kombinaciji ponosno su koračale istovremeno privlačeći poglede znatiželjnih turista koji su se pitali o kome se radi.

“Upoznale smo se u Donjem Vakufu na Vrbasu i od tad se više nismo razdvajale u smislu da jedna s drugom kontaktiramo i kad smo daleko”, kažu nam na samom početku razgovora ističući da je Samka iz ovog grada, dok je Hatidža iz Dervente stigla u Sarajevo na studije te tu i ostala.

Cerić potom navodi da je život odnio daleko od Sarajeva i Donjeg Vakufa, kada je zbog rata otišla u SAD-a, a vrijeme je provodila na relaciji Phoenix – Los Angeles gdje joj žive kćerke. Nakon penzionisanja odlučila se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, a ističe da ju je razačaralo to kako danas žene pogotovo u Sarajevu izgledaju.

“Ne mogu da vjerujem da su žene toliko izgubile volju. Moraju se malo trgnuti. Prije rata je važilo da su Sarajke najljepše i najdotjeranije žene bile i uvijek je bilo takmičenje Sarajevo Split.

Međutim, to nije isto nakon rata. Da tadašnje Sarajke danas šetaju Ferhadijom, ja i gospođa Hatidža ne bi bile primijećene”, govori na početku.

“Ovdje je trenutno situacija takva. Da ste ‘75-te prošli Ferhadijom nije se znalo koja je žena dotjeranija, divne su Sarajke bile. To ne može niko pobiti. Prva moda je bila na Sarajkama”, dodaju.

Uzevši u obzir da se radi o gospođama koje plijene pažnju gdje god da se pojave, Hatidža nam kaže da odudaraju samo zato što su drugačije – ništa drugo. Ono što doprinosi tome da se ističu jeste “uniformisanost” današnjih žena i djevojaka koje slijepo prate trendove te nose istovjetnu odjeću.

“Ja u ovim godinama ne moram nikome ništa da objašnjavam”, poručuje Samka te nastavlja: “Odlično znam ko sam i šta sam. Još bolje znam šta neću. Ne trudim se da budem mlada, trudim se da budem zadovoljna. Poznata izreka ima – neko stari kao cipele, neko k'o Katedrala”.

Njihova fotografija koju je zabilježio Bakir Nikšić u aprilu ove godine postala je viralna na društvenim mrežama, a kratko je opisana riječima: “Sarajevske dame u šetnji”, međutim, Samka ističe da joj se taj izraz ne sviđa.

“Pazite, ja nisam dama. Ja sam prosječna bosanska žena, dame žive u dvorcima, dame ne ustaju u četiri ujutru, dama ne kuha, dama ne radi. Samo sam žena koja voli da je dotjerana, radi sebe. Uživam u tome i mislim da je dovoljno da se jedna žena oslovi gospođom”, kaže nam.

Stil nije jednako novac, treba samo malo smisla

Kako je Samku i Hatidžu nemoguće ne primijetiti pri šetnji ulicom, ove gospođe smatraju da nije uvijek ono što nose zaslužno da se ističu, već da tu ima i do njihovog držanja. Također, napominju da stil ne znači skupe stvari.

“Ne treba ni novac za to, samo malo smisla. I ta žena će se bolje osjećati kad se sredi, to je moje mišljenje. Uvijek kažem, žena nije rođena da bi bila za šporetom i da čisti. Mora voditi računa o sebi. Čim volite sebe, volite i ljude oko sebe”, kaže Samka.

Upitavši ih za savjet koji bi dale mladim ženama ističu da slijepo praćenje trendova može biti najveća greška koju naprave te Samka kaže: “Ja nikad neću kupiti kad kažu da je moderno nešto – ako vama stoji, ne znači da stoji i meni.

Mnoge žene griješe s odabirom boje kose. To je najveći problem jer boja kose određuje i koje boje odjeće možete nositi”.

Zapravo ih je sve to ponukalo da otvore zajedničku Instagram stranicu “ne bi li našim ženama dale bar neku ideju, kad vide te boje na nama”.

Gospođa Hatidža studirala je na Pravnom fakultetu, radila u MUP-u, odgovorne funkcije obnašala da bi na kraju karijere bila konzul u Istanbulu, a navodi da ne voli jednoličnost.

“Volim da je drugačije nego kod drugog svijeta. Može nekad da bude gore, ali je meni draže, jer nije isto”, kaže nam.
Svoj stil, kaže, “ponijela” ponijela je od svoje majke te da je čak i u njenoj Derventi vodila računa o odjeći. S nama je podijelila još jednu mudrost, kritikujući čestu pojavu gojaznosti kod mladih ljudi ističući, da je naš fizički izgled odraz toga koliko zapravo volimo sebe.

“Mislim da treba voljeti sebe pa ćete voljeti i druge”, dodaje.

Neka imate jednu majicu, ali da ste zadovoljni u duši

Navodeći dalje savjete i modna pravila kojih se drže Samka kaže: “Ja ću početi od sebe, ja volim skupe i kvalitetne stvari jer mi to moj budžet dozvoljava. Ja polažem strašno puno na tašne i cipele i mislim da je to vrlo bitno za jednu ženu. Kad žena ide prema meni ja joj pogledam cipele i tašnu, ne mora vaditi ličnu kartu, znam ko je”.

Kako u Bosni žene najčešće ne mogu priuštiti skupocjene luksuzne brendove Samka ističe da ima jedan savjet.

“Ženama bih savjetovala – minimum svaka ima pet/deset pari cipela koje u godini ne obuče dva puta. Bolje je da kupi jedne kvalitetne, da ih ne skida s nogu i uvijek će dobro izgledati.

Meni je bitno da cipela, tašna i bunda budu kvalitetni. To odaje ko ste i šta ste. Ženama ne bih savjetovala da kupuju u Zari i drugim high street brendovima, skupi su, a svi isto izgledamo. Na pijaci imate divnih stvari, potrebno je samo malo osjećaja. Mlađe generacije su na internetu, neka prate modne kuće da bi dobili ideju”, navodi.

Uz sve to osvrnula se i na ono što često sputava bh. žene u društvu: “Ja sam rođena takva, neko me voli, masu iritiram, ali ja nikad nisam živjela za svijet. Živim svoj život. Savjetovala bih našim ženama kojima prođe život zbog pitanja: ‘Šta će narod reći?’. Pustite vi šta će narod reći, živite kako se vama sviđa. Neka imate jednu majicu i jednu suknju, ali da ste zadovoljni i nasmijani u duši”.

Govoreći ponovo o modi Hatidža ističe da su njoj najvažnije boje, a da nema veze odakle je koja “krpica” i koliko je koštala.

“Volim kad se probudim da vidim boje vesele, svijetle. Mene su znali zvati bijela žena – usred zime bijele bundice, bijelo sve. Volim žutu, bijelu, narandžastu, zelenu, a odakle to sve. Iz kuće sam ponijela od majke, majka je znala da šije, otac mi je bio obućar. Izmišljala sam, znala sam šta sam htjela, znala sam i crtati.

Kad sam došla u Sarajeva govorili su: ‘Vidi one’, a ja na nogama 12 centimetara štikla i kratke hlače. Nemam posebno ni da volim neke modne kuće, meni je boja ta koja sve određuje. Ne patim od toga da to mora biti firma ova ili ona. Kupujem gdje god mi se nešto svidi”, kaže gospođa Hatidža.

Veselog duha koji odudara od njihovih godina, Hatidža i Sami, kako je zove od milja, kažu kako se često zaklinju da će “jedna drugu zaustavljati pri kupovini”.

Za kraj ponavljaju da je ključ da bi bili interesantni i upečatljivi to da budete drugačiji te da se to ne može desiti ako nas deset prođe u istim kaputima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.