Sarajevo odalo počast legendarnom komandantu Draganu Vikiću: Velike ovacije i aplauz u dvorani BKC-a na premijeri filma o njemu

Dokumentarni film Vikić, o ratnom komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH Draganu Vikiću, večeras je premijerno prikazan u Velikoj dvorani JU Bosanski kulturni centar KS.

Uz velike ovacije i aplauz, te brojne goste, u dvorani BKC-a večeras je dočekan legendarni komandant Dragan Vikić.

U publici se nalazi veliki broj javnih ličnosti, a posebno emotivan bio je susret između Vikića i Mladena Vojičića Tife, koji je u suzama dočekao komandanta.

Podsjetimo, Tifa je otpjevao kultnu pjesmu posvećenu Vikiću – Ponesi zastavu.

Autorica filma je Arijana Saračević Helać, a film predstavlja priču o čovjeku koji je 5. aprila 1992. u Skupštini RBiH javno i u živom TV prenosu pozvao građane na odbranu od agresije – prenosi Radio Sarajevo.

Iz BKC-a navode da je to priča o tome kako se raspoloženje građana pretvorilo u odlučnost za otporom, te da se taj javni poziv građanima da brane grad i sa današnje distance pokazuje kao najracionalniji potez.

“Prije sedam godina kada se desio taj strašni, montirani proces Draganu Vikiću, tu sam rekla od tog momenta želim da radim taj film.

Znali smo svi i svi znamo ko je Dragan Vikić, da je to heroj Sarajeva i odbrane Bosne i Hercegovine, zajedno sa svojim momcima.

Svi znamo da su ti momci toliko čisti, toliko hrabri i pošteni te da se želi staviti ljaga na sve to što su oni uradili. Znala sam da onog momenta kada bude pravosnažno oslobođen, da ću ući u taj posao.

To se i desilo. Bukvalno 2. decembra 2022. godine, kada je pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin, ja sam se sa redakcijom dogovorila da počnem raditi na istraživanju i da snimamo film.

Krenulo je sve 2. decembra 2022. godine i evo prije sedam dana smo završili dokumentarni film”, rekla je ranije za portal Radiosarajevo.ba reporterka i redateljica filma Arijana Saračević-Helać.

Dragan Vikić je prethodno bio dokazan i kao komandir, ali i kao sportista sa najvišim sportskim priznanjima.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.