Sarajevski profesor Adis Maksić o zaokretu Aleksandra Vučića: “Milorad Dodik razmišlja o putu u Rusiju – bez povratka”

Kao što je i bilo očekivano, ruska invazija na Ukrajinu je napravila novi kontekst u kojem je dosadašnja dvostruka igra Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, postala neodrživa, kaže za portal Radiosarajevo.ba vanredni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i europske studije Univerziteta Burch prof. dr. Adis Maksić.

Profesor Maksić je na taj način komentirao odluku Srbije da, zajedno s ostalim zemljama regije, među kojima su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija i Albanija podrži Rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i kojom se Moskva poziva da “odmah povuče sve snage iz Ukrajine”.

Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju sa podrškom 141 (od 193) članice.

„U situaciji kada su se zemlje Evropske unije ujedinile kao nikada do sada, Srbija mora da izabere stranu. Od te odluke ovisi stabilnost našeg regiona, tj. posljedice koje agresija na Ukrajinu može da proizvede kod nas.

Zaokret prema Rusiji bi nas vodio u scenarij gdje sve postaje moguće, uključujući i pokušaj pretvaranja Republike Srpske u još jednu “narodnu republiku” poput Donjecka i Luganska. Zaokret prema Evropi znači slabljenje secesionizama, što bi u bh. kontekstu ugrozilo i sami politički opstanak Milorada Dodika“, kazao je profesor Maksić.

Prema njegovim riječima glas Srbije u Generalnoj skupštini UN-a demonstrirao je sav pragmatizam Aleksandra Vučića.

„Racionalno se stavio na stranu evropskog puta kao interesa Srbije, ostavivši po strani afekte i identitetske solidarnosti. Iako je značajna, ja ipak, ovaj potez još ne bih tumačio kao definitivan zaokret, jer je u pitanju taktički potez a još uvijek ne i strateški.

I nakon ove odluke, Srbija će pokusati balansirati između dvije tektonske ploče, a to se oslikava i u tome da je Srbija osudila intervenciju na Ukrajinu ali se nije pridružila sankcijama Rusiji. Vučić time kupuje vrijeme, čekajući razvoj situacije na terenu“, smatra on.

S obzirom da je Putinov put sada već bez povratka i da nema puno nade da u dogledno vrijeme može doci do deeskalacije, dodaje profesor Maksić, za očekivati je da će procesi koji su u toku prisiliti Vučića da izabere strateški nedvojben stav.

„Jučerašnje glasanje u UN-u nam indicira da ta odluka naginje prema Zapadu. Dakle, kad sve uzmemo u obzir, ovaj globalni politički poremećaj gura Milorada Dodika u ćorsokak.

Potencijalno bez podrške Srbije za strasti koje ga održavaju na vlasti, bez podrške koju je proteklih mjeseci dobivao od Hrvatske etno-politike, i okružen NATO članicama koji su sada ujedinjeniji nego ikada. Dok prati ove procese, vjerujem da Dodik sve više razmišlja o sopstvenom putu u Rusiju koji bi išao samo u jednom pravcu“, zaključuje profesor Maksić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.