Sarajevski profesor Sead Turčalo nedvosmisleno: “Svjetski lideri se ne bude i ne idu na spavanje misleći o BiH, to morate vi”

“Oni koji donose odluke u Bosni i Hercegovini moraju početi gledati širu sliku, da nemaju sindrom neuobičajene važnosti pa misle da se svjetski lideri bude i odlaze na spavanje misleći o BiH.

To se ne dešava, vi morate promišljati”, rekao je profesor Sead Turčalo uoči Okruglog stola “Izazovi i perspektive geopolitičke situacije – pozicija BiH u svijetu ukrajinske krize”.

Profesor Turčalo navodi kako Bosna i Hercegovina u ovom trenutku shvata koliko je cijela vanjska politika geografična.

“Ne možete pobjeći iz svoje geografije i ključni geopolitički izazovi dolaze iz geografskog okruženja.

Imajući u vidu da nismo postigli konsenzus o državi, imamo najprije situaciju da se najprije situacije pokušavaju urušiti, a u tome asistiraju susjedne države.

Druga dimenzija se odnosi na situaciju da se bilo koji događaj u svijetu reflektira i na malu državu poput BiH”, rekao je Turčalo.

Ističe da rat u Ukrajini, na žalost Ukrajine, ali na sreću BiH, stavio je našu zemlju u fokus.

“Prozreo se maliciozni ruski uticaj i ko su igrači koji asistiraju u održavanju statusa quo ili urušavanju države. To su neke naučene lekcije”, dodao je.

Istakao je kako je problem u BiH taj što djelujemo reaktivno, a ne proaktivno.

“Mi nemamo borbu kakvu bi zahtijevala ovakva situacija. Evo primjer izbornih reformi, mi ne šaljemo poruku šta želimo i koji sadržaj želimo.

Govori se o građanskoj državi, a mi i dalje ne znamo šta je to, nije objašnjeno.

Trendovi poput migracija i odlaska ljudi imaju sigurnosne i geopolitičke posljedice. Mi proaktivno moramo razmišljati da u narednih 10-15 godina vratimo ljude koji su otišli vani da kreiraju progresivniju BiH”, kazao je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.