Sarajka Selma Hadžagić i u 100. godini života posti tokom ramazana, otvoreno je poručila: “I danas klanjam i učim”

U sarajevskom naselju Širokača, u kući staroj oko 200 godina živi stogodišnja Selma Hadžagić. Ova starica je dobrog zdravlja i raduje se svakome ko joj pokuca na vrata.

Rođena je i odrasla u Berkuši, a nakon udaje preselila se svega stotinjak metara dalje, u ulicu Sutorinska gdje i danas živi sa sinom Enesom.

Muž je preminuo prije skoro 40 godina, a i kćerka.

Prisjeća se da je nekada ova ulica bila puna rodbine, kako njene tako i muževe. Međutim, danas više nema nikoga, umrli su ili se odselili.

Sjeća se ova nana i kako je sama išla u školu na Bistriku, ali i želje da radi u fabrici. Ali, muškarci iz njene kuće joj to nisu dozvolili pa je odgajala djecu i bavila se poslovima u kući.

“Žao mi je što nisam završila više škole, ali eto. U fabrici duhana su mnogi radili.

Otac i braća su radili tamo, međutim, meni nisu dozvolili. A ja sam htjela. Zbog toga nigdje nisam radila”, navodi Selma.

Odrasla je u duhu tradicije i običaja i naučena da posti od malih nogu.

“Imala sam majku, oca, sestru i dva brata. Postilo se. Ujutro se ustajalo na sehur. Post se nije prekidao. Radilo se i svako se iftario kada je stigao”, ističe Selma – prenosi Radio Sarajevo pisanje Anadolije.

Ipak, kako je kazao sin Enes, od prošle godine više ne može postiti svaki dan, ali posti koliko može i koliko joj zdravlje dopušta.

“Postim od djetinjstva. I danas klanjam i učim. Nije mi teško postiti. Ne radim ništa pa nije teško, ali dok se bilo mlado morala sam obavljati sve obaveze i u bašti, a i postiti”, ispričala je Selma.

Ova starica je u Sarajevu bila i za vrijeme Drugog svjetskog rata i rata ’90-ih godina.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.