Šarović saslušan u Tužilaštvu BiH zbog sjednice NSRS-a: “Nejasno mi je zašto smo kao šefovi opozicionih stranaka pozvani na ovo saslušanje”

Posljednje Vijesti

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je danas pozvalo na saslušanje opozicione lidere iz RS zbog dešavanja u Narodnoj skupštini RS-a, odnosno zbog “napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine”.

Jutros je prvi u Tužilaštvu BiH bio lider SDS-a Mirko Šarović. On je novinarima kazao da su razgovarali o posljednjoj sjednici NSRS- na kojem se odlučivalo o prijenosu nadležnosti iz oblasti pravosuđa, poreza i sigurnosti i odbrane.

“Nejasno mi je zašto smo kao šefovi opozicionih stranaka pozvani na ovo saslušanje, ne vidim nekog posebnog smisla. Nisam imao ništa posebno im ni reći jer mi nismo ni prisustvovali glasanju u sjednici NSRS-a. Mi smo odustali od glasanja s obzirom na to da sama ta priprema prema našem mišljenju nije tekla kako treba”, rekao je on.

Kazao je kako ne zna u kojem će pravcu ovaj proces ići, niti šta je plan pravosuđa, ali je kazao svoj stav o samoj ideji prijenosa nadležnosti države na RS.

“Lično sam objasnio poziciju SDS-a u ovom procesu. Kao šef stranke sam im rekao stav, a što je poznato već sa sjednice NSRS-a. Uloga SDS-a kao opozicione stranke i mene kao lidera je poznat. Ja sam rekao da za mene nije sporan prijenos nadležnosti, ali smo u političkom smislu smatrali da smo trebali prvo postići unutrašnji konsenzus”, rekao je on.

Na pitanje, da li sjednica NSRS zaista predstavlja napad na ustavni poredak, odgovara negacijom.

“Ja mislim da nije napad, ali o tim stvarima vodi računa neko drugi. Ja sam se protivio prijenosu nadležnosti i 2005, 2006, i 2010. Zašto bih ja mijenjao sad stav, ali bih u političkom smislu birao neki drugi način”, zaključak je Šarovića.

Nakon Šarovića, u Tužilaštvo bi trebalo danas da stigne i Nenad Nešić (DNS), a za sutra je planirano saslušanje Branislava Borenovića (PDP).

Leave your vote