Saša Magazinović “uzburkao duhove” izjavom: “Tačno je sve iz medija, visoki predstavnik Christian Schmidt se konsultuje da izađe u susret HDZ-u”

Zastupnik u Parlamentu BiH, Saša Magazinović oglasio se povodom najava da bi Visoki predstavnik mogao iskoristiti Bonske ovlasti i nametnuti Izborni zakon kojim bi se ispunili zahtjevi HDZ-a.

“Učestali pozivi iz različitih međunarodnih krugova. Tačno je sve što se pojavilo u medijima.

Visoki predstavnik se konsultuje o namjeri da izađe u susret HDZ-u izmjenama koje se odnose na formiranje vlasti,” napisao je Magazinović.

Magazinović je poručio i da je to vrijednosno potpuno pogrešno i da je uvođenje nove diskriminacije na pomolu.

Ranije su na najavu mogućnosti da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene izbornog zakona koje bi zacementirale nacionalne podijele reagovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i zastupnik u državnom Parlamentu Peđa Kojović.

Oni su osudili najave i pozvali visokog predstavnika da ne povlači takve poteze.

“Informacija da bi Visoki predstavnik Schimdt u narednih nekoliko dana zakonodavnom intervencijom, de facto, implementirao dio zahtjeva koje je HDZ u toku propalih pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, tvrdoglavo zastupao dolazi sa više strana.

Osim što je suprotna zdravom razumu i demokratskim, građanskim, vrijednostima EU takva bi izmjena protivrječila odluci Ustavnog suda BiH koji je o ovom pitanju raspravljao više puta i svaki put donio istu odluku;

svi konstitutivni narodi taj status imaju na cijelom teritoriju BiH i da se prema tome politička prava koja izviru iz etničke pripadnosti ne mogu vezati samo za određeni dio teritorije.

A to je upravo ono što HDZ hoće, a Visoki predstavnik im, izgleda, planira pokloniti. Hrvatski klub u federalnom Domu naroda bio bi, po najavljenim izmjenama, popunjen delegatima koji isključivo dolaze iz kantona u kojima su Hrvati apsolutno većine”, naveo je između ostalog Kojović.

“Siguran da su građani Bosne i Hercegovine nisu spremni prihvatiti antievropska rješenja koja produbljuju etničke podjele u izbornom zakonu.

Schmidt bi trebao dobro razmisliti o tome šta razmatra, i biti siguran da odluka na štetu građana i države Bosne i Hercegovine, ne može proći bez posljedica,” podvukao je Komšić.

Komšić je kazao i da očekuje da se sve probosanske opcije očituju o produbljivanju etničkih podjela u izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.