Saša Magazinović veoma direktno i bez imalo pardona odbrusio: “Ovo je po prvi put da OHR radi na rješenju u koje ni sam nije siguran, ni u smislu pravne održivosti, ni u smislu vrijednosti koje predstavlja”

Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine komentirao je sadržaj nacrta mjera za Federaciju Bosne i Hercegovine koje će navodno nametnuti visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Prije svega, veli Magazinović, postavlja se nekoliko pitanja na koje OHR mora da odgovori:

– Zašto se OHR bavi isključivo „presudom Ljubić“, a ne i brojnim presudama Evropskog suda za ljudska prava?

– Zašto nova diskriminacija, i to onih koji su matematski gledano etnička manjina na nekom prostoru već sada i oduzimanje jednakog prava u odnosu na osobe iste etničke grupe koji žive u drugom dijelu BiH?

– Da li su u OHR-u svjesni da je naredni korak da kantonalne vlade, na istom principu broja stanovnika jedne etničke grupe koji promovira OHR, postanu jednonacionalne, kao i rukovodstva skupština kantona?

– Zbog čega, pored do sada etničke diskriminacije, uvode i teritorijalnu?

– Na kojim evropskim principima i vrijednostima je sve ovo zasnovano?

– Da li OHR proglašava Anex 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma implementiranim, odnosno povratak završenim, pošto to do sada niti jedna institucija nije uradila, a znamo da do tada vrijedi popis iz 1991. godine?

Magazinović dodaje da u razgovorima „koji sa strane OHR na momente liče na trgovinu“ se kaže da jedni dobijaju fer i poštene izbore i deblokadu formiranja vlasti u FBiH, a drugi promjenu pravila za popunu Doma naroda FBiH.

„Kao da fer i pošteni izbori i ukidanje blokada nije interes društva u cjelini, nego samo opozicije. Argument da će svi dobiti nešto i da niko neće biti potpuno zadovoljan liči na pijacu, a ne na nekoga ko bi trebao biti pravni autoritet i zaštitnik vrijednosti.

Ovo je po prvi put da OHR radi na rješenju u koje ni sam nije siguran, ni u smislu pravne održivosti, ni u smislu vrijednosti koje predstavlja“, zaključuje Magazinović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.