Saša Magazinović “zaskočio” Harisa Silajdžića: “On je izmanipulisao narod i pomogao Miloradu Dodiku, treba se izviniti”

Bivši predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić uzburkao je duhove u domaćoj javnosti upozorenjem da se na scenu vraća takozvani Aprilski paket ustavnih reformi čije usvajanje nije uspjelo 2006. godine.

Ključni akteri obaranja tog paketa reformi bili su upravo Silajdžićeva Stranka za BiH, koja je tada bila značajan politički faktor, te HDZ 1990 Bože Ljubića, s nekoliko manjih stranaka.

Silajdžić je u subotu praktično najavio povratak u politiku tvrdeći da će on ponovo, kao i prije 15 godina, zaustaviti usvajanje tog paketa.

Zagovornici tog seta reformi smatraju da bi BiH danas bila funkcionalna država da je on prošao, dok protivnici naglašavaju da ove države možda ne bi ni bilo ili bi bila u još težem položaju.

SDP je krajem prošle godine predložio paket ustavnih reformi po uzoru na Aprilski paket, ali dokument nije prošao u Parlamentu BiH.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH, komentirajući Silajdžićev povratak u politiku i stavove u vezi s Aprilskim paketom, kaže za Klix.ba da je poznato da neki ljudi žive u prošlosti, posebno oni koji su nekada bili važni, a sada to više nisu.

Logično je, dodaje, da je takvim ljudima dominantna tema ono što je obilježilo to vrijeme kada su bili “moćni”.

“Zato me ne čudi što Haris Silajdžić priča o Aprilskom paketu budući da je rušenjem ovih amandmana na Ustav zajedno s Božom Ljubićem izmanipulisao narod i ostvario uvjerljivu pobjedu na izborima. Ono što me čudi je što se danas, 15 godina poslije, ne izvini tom istom narodu što je ubio veliku šansu da država postane znatno funkcionalnija i što je obmanuo ljude obećanjem o ukidanju entiteta”, naglašava Magazinović.

Kako kaže Magazinović, umjesto Evropske klauzule u Ustavu, koja je državi davala nadležnosti za sve što se tiče evropskog puta, umjesto smanjivanja ovlasti Domu naroda, umjesto da dobijemo nova državna ministarstva, umjesto da dobijemo predsjednika BiH, dobili smo radikalizaciju odnosa, Harisa Silajdžića i njegova neispunjena obećanja.

“Pa ne koristi džaba današnji Milorad Dodik svaku priliku da zahvali Silajdžiću što je sve to zaustavio, iako je ondašnji Milorad Dodik podržavao Aprilski paket”, ističe naš sagovornik.

Dodaje da mu nije uopšte jasno odakle se Silajdžić sada pojavio, osim što mu je jasno da je Dodik sretan zbog toga.

“Bio sam uvjeren da negdje uživa u penzionerskim danima pišući pjesme, ali evo, izgleda da se odlučio vratiti u politiku. Da bi mu iko u ovoj zemlji išta povjerovao, dužan je prije svega reći kako i sa kim namjerava ispuniti ono što je obećao 2006. kada je srušio Aprilski paket, ukinuti entitete i entitetsko glasanje. Sve mimo toga je znak da je njegovo trenutno ukazanje isključivo zadovoljavanje vlastitog ega, ali i velika pomoć onima kojima je već jednom pomogao rušenjem Aprilskog paketa, a od kojih, kao i od njega, nismo imali velike koristi”, naglašava Magazinović.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.