Sastanak ministara EU: Mađarska i Hrvatska usamljene u podršci Dodikovom režimu, Njemačka najviše za sankcije

Na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije samo su Mađarska i Hrvatska načelno bile protiv uvođenja sankcija lideru SNSD-a Miloradu Dodiku. Konačna odluka će pasti nakon što krajem marta bude usvojen godišnji okvir EU za sankcije.

Prema riječima dobro obavještejnog izvora portala Klix.ba iz Brisela – Slovenija, Slovačka i Grčka danas nisu iskazali protivljenje sankcijama, dok su se Njemačka i Nizozemska najviše zalagale za što hitnije sankcionisanje onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum te svojom politikom destabilizuju situaciju u zemlji.

Krajem marta treba biti usvojen okvir Evropske unije za sankcije koji se usvaja svake godine. Nakon usvajanja okvira sankcija EU, sankcije Dodiku će biti ponovo na dnevnom redu Vijeća EU. Prije glasanja o sankcijama Miloradu Dodiku svi žele da se prvo obnovi taj godišnji okvir za sankcije.

Ukoliko sve članice Evropske unije ne postignu saglasnost za sankcije Dodiku, države će krenuti u taj process pojedinačno.

Prema saznanjima na današnjem sastanku diplomate Austrije i Rumunije su bile veoma oštre po pitanju sankcionisanja zvaničnika režima u RS.

Krajem marta treba biti usvojen okvir Evropske unije za sankcije koji se usvaja svake godine. Prije glasanja o sankcijama Miloradu Dodiku svi žele da se prvo obnovi taj godišnji okvir za sankcije.

“U slučaju da unilateralno preuzimanje nadležnosti države od entiteta RS bude implementirano, onda individualne restriktivne mjere trebaju biti razmotrene na osnovu ove odluke Vijeća (zamrzavanje imovine/zabrana putovanja fizičkim i pravnim osobama)”, stojalo je u prijedlogu nacrta dokumenta Vijeću EU za vanjske poslove.

Podsjetit ćemo da je Evropski parlament prošle sedmice osudio secesionizam lidera Milorada Dodika i pozvao Evropsko vijeće da uvede sankcije lideru SNSD-a i njegovim saradnicima.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.