Savjetnik člana Predsjedništva Alija Kožljak jako direktan: “Bećirović je jasno rekao da Dodik kao predsjednik entiteta nema nadležnosti da odlučuje o vanjskopolitičkim prioritetima države”

Alija Kožljak, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u emisiji Dan uživo na N1 kazao je kako BiH “bez ikakve dileme ide u NATO” što je potvrđeno nedavno tokom “historijske posjete” Bećirovića sjedištu Alijanse u Briselu.

“Bosna i Hercegovina je jedina država aspirant koja koristi akcioni plan za ulazak u NATO. Znači, jedina država u MAP-u je BiH”, dodao je još Kožljak.

Kakve je Bećirović dobio poruke iz NATO-a tokom nedavne posjete sjedištu Alijanse u Briselu?

Ako kažem da je jedan od visokih zvaničnika NATO-a izjavio da je ovo historijska posjeta onda to govori o uspješnosti te posjete. Dogodila se u vrijeme sigurnosnih izazova u svijetu i BiH. Sigurnost BiH je neodvojiva od sigurnosti NATO-a.

Ova posjeta je značajna i zbog političke manipulacije gdje se dovodila u pitanje NATO budućnost Bosne i Hercegovine. Ovo je signal da BiH bez ikakve dileme ide u NATO. Bećirović je jasno kazao ključne dvije poruke posjete, a to je njen simbolični i i praktični značaj za BiH.

S tim se na slažu u entitetu Republika Srpska. Dodik je kazao kako “Bećirović nema mandat da govori u ime većinske BiH, jer je on samo jedna trećina političke volje u BiH”?

Bećirović je jasno rekao da Dodik kao predsjednik entiteta nema nadležnosti da odlučuje o vanjskopolitičkim prioritetima države Bosne i Hercegovine, kao što je NATO. O NATO-u se neće raspravljati po sijelima i kafanama nego će se odlučivati u skladu sa Ustavom, zakonom i strateškim odlukama koje su usvojili predstavnici iz oba entiteta.

Da li se na Predsjedništvu BiH odlučivalo o Bećirovićevoj posjeti Briselu?

Nema potreba da se donosi odluka i ta posjeta je prihvaćena kao državnička, na najvišem nivou, što potvrđuje da se Bećirović sastao sa generalnim sekretarom i ključnim predstavnicima NATO-a.

Kako NATO namjerava podržati BiH?

Na Madridskom samitu usvojen je strateški koncept u kojem se spominjala i Bosna i Hercegovina i tu se nagovijestila politička i praktična podrška. Tokom ove posjete govorilo se o konkretizaciji te podrške, kako osnažiti odbrambene sposobnosti BiH.

Vrlo brzo će se objaviti i o kojim ciframa se radi kada je u pitanju finansijska pomoć koja će se odnositi na osnaživanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ali i Ministarstva sigurnosti BiH.

OS BiH su, prema nekim ocjenama, u vrlo lošem stanju?

Nije “vrlo loše” stanje i to je potvrdila nedavna provjera NATO-a, ali je istina da su nedostatna sredstva i to se treba hitno popraviti. Upravo je Bećirović predložio konkretne korake kako bi se poboljšalo izdvajanje za odbranu, dijelom kroz novi budžet.

Hoće li proći povećanje u budžetu za odbranu?

Hoće, jer je to u interesu svih. OS BiH se koriste za dobrobit svih građana i tu su pripadnici iz oba entiteta.

U kojem je statusu u NATO-u sada BiH?

Bosna i Hercegovina je jedina država aspirant koja koristi Akcioni plan za ulazak u NATO. Znači, jedina država u MAP-u je Bosna i Hercegovina. Činjenica je da se pripremamo za ulazak u NATO. U Programu reformi su navedeni konkretni pokazatelji gdje BiH treba napraviti progres i kako će joj pomoći NATO.

Pogledajte cijelo gostovanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.