Savjetnik člana Predsjedništva Alija Kožljak se oglasio: “Bećirović danas sa šefom vojnog komiteta NATO-a, na dnevnom redu izgradnja Oružanih snaga”

Nakon jučerašnjeg sastanka sa najvišim civilnim predstavnicima NATO-a, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas će se susresti i sa najvišim vojnim autoritetima Alijanse, na čelu sa admiralom Robom Bauerom, predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a, najvišim oficirom Alijanse.

Prema riječima savjetnika člana Predsjedništva BiH za sigurnosna pitanja Alije Kožljaka, tema sastanka bit će dva veoma važna pitanja.

“Jedno je sigurnost BiH, koja je integrirana u sigurnost NATO-a.

To podrazumijeva implementaciju rezolucije Vijeća sigurnosti UN, kojom se daje mandat NATO-u i EUFOR-u da preuzmu odgovornost za sigurnost i stabilnost BiH u potpunosti.

Drugo pitanje je implementacija paketa izgradnje odbrambenih sposobnosti BiH, prvenstveno njenih Oružanih snaga, ali i sigurnosnih agencija.

Na ovaj način će se potvrditi i precizirati da je sigurnost naše države neodvojiva od sigurnosti NATO-a kroz konkretnu političku i praktičnu podršku,

a također će se dogovoriti detalji kako da to bude odrzivo, kako da BIH sa njenim sigurnosnim institucijama bude sposobna u budućnosti da preuzme odgovornost za sigurnost i stabilnost države – kazao je Kožljak za Avaz.

Inače, Bećirović je danas ranije održao u Briselu radni sastanak i ambasadorima Quinte u NATO-u (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija) i ambasadoricom Norveške.

Zahvaljujući na konkretnoj i kontinuiranoj podršci državi Bosni i Hercegovini, Bećirović je između ostalog poručio ambasadorima da usvojeni zakoni, posebno Zakon o odbrani BiH,

kao i usaglašene odluke obavezuju sve organe vlasti u državi Bosni i Hercegovini da rade na ubrazanju integracije u NATO.

Navedeno je da je punopravno članstvo u NATO-u u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, ali i u interesu Alijanse.

Bećirović je upozorio da je Bosna i Hercegovina, koja pripada slobodnom i demokratskom svijetu, na meti opasne ruske politike.

Poručio je da odlikovanje koje je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS uručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predstavlja neviđenu civilizacijsku sramotu, ocjenjujući da to nije ogledalo države Bosne i Hercegovine već još jedan pokazatelj destruktivne politike predsjednika entiteta RS-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.