Schmidt jako oštar kod Hadžifejzovića: “Dodik mi poslao poruku! Ko je Milanović?! Čović nek’ se smiri!”

Visoki predstavnik Christian Schmidt gostovao je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem nakon što je visoki predstavnik donio paket mjera za poboljšanje integriteta izbornoga procesa u BiH. Schmidt oštro: Znam Dodika dobro, a i Dodik vrlo dobro zna ko je Schmidt! Schmidt odgovorio Dodiku i Čoviću, pa ih pozvao: Vidimo se u Mostaru, Laktašima ili Trebinju! Podsjetit ću vas ko sam, razgovarat ćemo kao odrasli ljudi! “Dodik mi poslao poruku! Ko je Milanović?! Čović nek’ se smiri!”, navodi se u naslovu Face televizije, a video gostovanja možete pogledati ispod teksta.

“Bližimo se još jednim izborima, a vlasti u Bosni i Hercegovini nisu adresirale brojne probleme, sumnje i nedoumice iz prethodnih izbornih ciklusa, kao i goleme neusklađenosti s međunarodnim demokratskim standardima na koje već 15 godina ukazuju međunarodni partneri. Stoga je visoki predstavnik prepoznao potrebu intervenirati, imajući u vidu nesposobnost ili nespremnost domaćih vlasti da isprave teške nedostatke u izbornom procesu. Birači u BiH moraju imati ravnopravnu priliku sudjelovati u izborima i moraju biti sigurni da je njihov glas adekvatno prebrojan i ispoštovan u kasnijem formiranju vlasti. Izborne krađe moraju biti sustavno spriječene.

S ovim ciljem, a nakon brojnih konzultacija s međunarodnim partnerima, domaćim institucijama, političkim predstavnicima i nevladinim organizacijama, visoki je predstavnik donio paket mjera za poboljšanje integriteta izbornoga procesa u BiH.

Ovaj paket pokriva veliki broj oblasti i detalji se mogu naći na web stranici OHR-a. U najkraćem, ove se izmjene odnose na sljedeće oblasti:

Poboljšanje integriteta i nadzora pri glasovanju i prebrojavanju glasova, uključujući i veću sigurnost pri rukovanju izbornim materijalima prije i nakon glasovanja, te profesionalizaciju biračkih odbora.

Veća transparentnost pri registraciji birača, pogotovo kada su u pitanju osobe koje glasuju u odsustvu i izbjeglice, ali i provjere ispravnosti registra birača.

Transparentnije i sigurnije odvijanje izbora od početka do kraja, što podrazumijeva, između ostalog, i elektronsku identifikaciju birača, videonadzor, kao i elektronsko prebrojavanje glasova.

Jasnije zaštite ljudskih i građanskih prava prije, za vrijeme i poslije izbora, uključujući i preciznije procedure za rješavanje žalbi i sankcioniranje, te poboljšanje rodne ravnopravnosti.

Sprječavanje manipulacije birača, između ostalog i strožijim mjerama protiv prijevremene političke promocije i lažnih vijesti, uz veću transparentnost kada je u pitanju financiranje kampanja i medija.

Nesmetana provedba izbora s pravovremenim osiguranjem sredstava za provedbu izbora i boljim definiranjem ovlasti, integriteta i neovisnosti Središnjega izbornog

Imajući u vidu opseg ovoga paketa, ali i kratko vrijeme prije sljedećih izbora, predviđeno je da se ove mjere uvode postupno na odabranim pilot-područjima na Općinskim izborima 2024., kako bi se testirala i omogućila široka primjena za Opće izbore 2026”, navode iz OHR-a u objašnjenju odluke Schmidta.

Pogledajte gostovanje Schmidta kod Hadžifejzovića.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.