Schmidt u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a javno to poručio: HDZ koristio imenovanja kao adut za pregovaranja

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a osim na, kako je rekao antiustavnog i destabilizirajućeg djelovanja vlasti u RS, osvrnuo se i na dešavanja u Federaciji BiH, ponajviše na propale izmjene Izbornog zakona BiH.

Dok podsjeća na blokadu formiranja nove vlade ovog entiteta, podcrtava kako se opći izbori u tekućoj godini moraju održati po planu.

Schmidt je ovom UN-ovom tijelu naglasio da je koristio svoje ovlasti kao odgovor na “protumjere za nezakonite i destabilizirajuće aktivnostima vlasti RS”.

“Te moje odluke nisu olako donesene – nego tek onda kada smo iscrpili sve mjere, uključujući i dijalog sa liderima RS.

Mi nećemo mirno sjediti dok neko pokušava narušiti napredak postignut u proteklih 26 godina.

Iako su aktivnosti Vlade RS razlog za zabrinutost, to ne znači da međunarodna zajednica može zanemariti aktivnosti u drugom entitetu”, rekao je Schmidt u nastavku obraćanja.

Objasnio je kako su, suprotno svim demokratskim načelima, vladajući u FBiH dočekali nove izbore bez implementacije rezultata onih prošlih i formiranja nove vlade.

“Ključna imenovanja u FBiH nisu izvršena, kao što je imenovanje sudija u Vrhovni sud.

To je vezano za pregovore izmjene Izbornog zakona između bošnjačke SDA i hrvatskog HDZ-a, gdje je HDZ koristio imenovanja kao adut za pregovaranja.

Također, federalne vlasti nisu ažurirale postojeće zakone kako bi bile u skladu sa odlukama Ustavnog suda”, naveo je visoki predstavnik.

“Izbori u BiH će se ove godine održati, to je obavezno”

Podcrtava kako će se opći izbori ove godine održati prema planu, u oktobru, kao što su se održali i 2018. godine.

“Održavanje izbora je obavezno.

Pozivam sve političke stranke da postupaju dostojanstveno. Ja ću sa njima nastaviti razgovarati, kao i sa liderima Hrvatske, Srbije, ali i Mađarske.

Svi oni imaju uticajnu ulogu u održavanju konstruktivnog dijaloga”, naveo je.

Podsjetio je i da Ruska Federacija više nije u Vijeću za implementaciju mira, kao i na to da među bh. građanima postoji široka opredjeljenost za nastavak napretka ka EU.

“BiH i međunarodna zajednica su na rasksnici – ono šta će se dalje dešavati, ali i kako će međunarodna zajednica reagovati, uticat će na Zapadni Balkan.

Mi ćemo ostati posvećeni. Nadamo se da građani više neće moći brinuti zbog sukoba u BiH”, konstatovao je Schmidt.

Zaključuje da dejtonske institucije i organizacije moraju ostati u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a učestvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dok predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je također otputovao u New York, nije prisutan u sali.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.