Schmidtu odobreno obraćanje u UN-u, ruski ambasador na ovo poručio: Njegovo prisustvo u prostoriji potkopava autoritet UN-a

Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu odobreno je obraćanje u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ovako je propao pokušaj Rusije da ponovo onemoguće obraćanje Schmidta za kojeg zvanična Moskva tvrdi da nije legitimno izabrani visoki predstavnik u BiH.

Ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj ranije je kazao kako očekuje da će se Schmidt obratiti pred najznačajnijim tijelom Ujedinjenih nacija.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasili Nebenzija danas je pred Vijećem sigurnosti, gdje se raspravlja u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini, ponovio još jednom stav Moskve kako Christiana Schmidta ne smatraju “legitimnim visokim predstavnikom” u BiH.

“Želimo da kažemo da državljanina Njemačke Christiana Schmidta ne smatramo legitimnim visokim predstavnikom. Vijeće sigurnosti UN-a nije dalo odgovarajuću saglasnost za njegovo imenovanje na ovu funkciju”, poručio je Nebenzija.

Dodao je kako već četvrt vijeka postoji praksa postavljanja visokih predstavnika…

“Štaviše, pokušaji da se to zaobiđe izgleda cinično kada tako destruktivna inicijativa za BiH dolazi od država koje sebe smatraju nosiocima jursiprudencije i proceduralnog prava”, zaključio je ruski ambasador.

Na kraju svoga obraćanja Nebenzija je kazao kako Moskva smatra da mjesto visokog predstavnika ostaje upražnjeno.

“Njegovo (Schmidtovo) prisustvo u prostoriji u ovom svojstvu potkopava autoritet Vijeća sigurnosti UN-a”, ocijenio je ambasador Ruske Federacije u Ujedinjeim nacijama.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.