SDA brutlano: “U 45 godina u Sarajevu je do nestašice plina došlo dva puta, u toku agresije i u vrijeme Trojke”

Kantonalna organizacija SDA Sarajevo odbacuje tvrdnje Vlade KS da su kriza nedostatka energenata i najavljeno isključenje grijanja posljedica političkog pritiska s federalnog nivoa, saopćeno je iz ove političke organizacije.

“Istina je da je Vlada KS nesposobna donijeti precizne i blagovremene procjene, te naručiti potrebne količine gasa. Energoinvest gas nabavlja već 45 godina, a problemi s isporukom pojavljivali su se samo u toku agresije na BiH i za vrijeme aktuelne vlade Trojke”, smatra oni.

Vlada KS nesposobna je urediti i pitanje marži Sarajevogasa i Toplana, pa ova preduzeća prilikom nabavke ostvaruju dvostruku zaradu, dodaju oni.

Na taj način Vlada KS je saučesnik prevare, smatraju u SDA te kažu kako kantonalnim preduzećima umjesto racionalizacije troškova dopuštaju dvostruku maržu, a onda provodi populističke mjere subvencioniranja troškova grijanja za građane.

“Pozivamo Fortinu i Konakovićevu vladu da građane Sarajeva prestanu izlagati neprestanoj strepnji u pogledu obavljanja vitalnih funkcija Kantona Sarajevo.

Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, JKP Toplane i Sarajevogas koji ostvaruje ubjedljivo najveću maržu u cijelom sistemu nabavke i distribucije plina da obezbijede potrebnu količinu ovog energenta za građane i privredu Kantona Sarajevo. Na raspolaganju im je budžet od milijardu i 100 miliona KM. Umijeće je raspolagati ovakvim iznosom i ostaviti Sarajlije bez gasa, mazuta i grijanja”, zaključuju u SDA.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.