SDA jako žestoko reagovala na zaključke HNS-a usvojene u Mostaru: “Teritorijalne reorganizacije i dodatnih etničkih podjela neće biti

SDA je ocijenila neprihvatljivim zaključke HNS-a usvojene na zasjedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprinijeti relaksiranju odnosa u Federaciji BiH.

Kako su rekli, zaključci HNS-a, koji u sebi sadrže i prijetnje o “teritorijalnoj reorganizaciji“, niz proizvoljnih i netačnih ocjena i tumačenja Ustava i zakona, sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmjenama izbornog zakonodavstva.

“Teritorijalne reorganizacije i dodatnih etničkih podjela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakav pravni ni politički osnov. Avanturisti koji sanjaju o obnovi tzv. Herceg-Bosne ili formiranju trećeg entiteta, morali bi na umu imati haške presude za udruženi zločinački poduhvat, kao i sudbinu ‘samouprave’ koju je predvodio Ante Jelavić”, kažu iz SDA.

Dodali su da je neutemeljena tvrdnja HNS-a da ne postoje ustavne i zakonske pretpostavke za održavanje izbora te da je Centralna izborna komisija nezakonito izabrana.

“HNS ne može preuzimati ulogu Ustavnog suda i drugih nadležnih sudova, pa sam donositi zaključke šta jeste a šta nije ustavno i zakonito. Postoje institucije koje su nadležne za takva tumačenja”, dodaju iz SDA.

Naglasili su da stranke okupljene oko HDZ-a imaju pravo da bojkotuju izbore i da je to njihova politička odluka.

“Međutim, niko nema pravo – samo zato što nije ostvario svoj politički cilj – da blokira i sprečava njihovo održavanje, jer je to u suprotnosti sa zakonom. SDA je uvijek pokazivala spremnost za razgovor o svim bitnim političkim pitanjima i pri tome težila postizanju kompromisnih i izbalansiranih rješenja u interesu države BiH i svih njenih građana, ali nikada neće pristati na neprincipijelne pritiske, ucjene ili prijetnje”, naglasili su iz ove stranke.

Zaključili su da na politiku SDA pogotovo neće utjecati prijetnje i uvrede koje, kako kažu, na račun Bosne i Hercegovine svakodnevno izriče predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

“On se i u Hrvatskoj pita malo, a o Bosni i Hercegovini će se uvijek pitati – nimalo”, zaključuju.

Podsjećamo danas je na sjednici Hrvatskog narodnog sabora o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini jednoglasno doneseno sedam zaključaka.

Jedan od zaključaka glasi: “Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.