SDA o izjavama lidera Srbije: Zna Vučić da narodi ne priznaju države, Kosovo i entitet RS nikako se ne mogu povezivati!

Dobri odnosi u cijeloj regiji su svakako neophodni, ali se oni moraju graditi prije svega između država, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA), povodom čestih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi dobrih odnosa “Srbije i Bošnjaka”, odnosno “Srba i Bošnjaka”.

“Svaki put, očigledno namjerno, Vučić iz formule o dobrim odnosima izostavlja Bosnu i Hercegovinu, što stavlja znak pitanja na dobronamjernost njegovih javno izrečenih stavova.

Dobri odnosi u cijeloj regiji su svakako neophodni, ali se oni moraju graditi prije svega između država. Kada se izgrade dobri međudržavni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije, po automatizmu će se popravljati i odnosi između Srba i Bošnjaka kao naroda.

I za jedno i za drugo potrebni su iskrenost i konkretna djela, a ne slanje dvosmislenih poruka – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da upravo takvu poruku predsjednik Srbije šalje i kada povezuje Kosovo i bh. entitet RS, tvrdeći da su “Bošnjaci priznali Kosovo, pa zašto se onda traži da on ne prizna RS”.

“Zna, naravno, Vučić da narodi ne priznaju države, već da se države međusobno priznaju, kao i što zna da se u međunarodno-pravnom smislu Kosovo i entitet RS nikako ne mogu povezivati.

Jedina poveznica između Kosova i entiteta RS jesu teški ratni zločini koje je srpska strana počinila na ovim područjima, pa bi Vućiću vjerovatno bilo mudrije da ovakva poređenja ubuduće izbjegava – navodi se u saopćenju SDA.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.