SDA se silovito obrušila na Aleksandra Vučića: “Ako želi dobre odnose neka plati dug koji ima prema Bosni i Hercegovini!

SDA se oglasila saopštenjem za javnost nakon izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Izjava predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da želi najbolje moguće odnose sa Bošnjacima, te da je plan SDA da ukine entitet Republika Srpska, višestruko je indikativna za politiku koju vodi, smatraju u Stranci demokratske akcije.

Najprije indikativno je da Vučić uporno naglašava da želi imati odnose s narodima, a ne s državom Bosnom i Hercegovinom, a s naročitom pažnjom izbjegava da govori o suverenitetu Bosne i Hercegovine s kojim očigledno ima problem – kazao je.

Što se tiče Vučićeve izjave da ulaže u područja gdje žive Bošnjaci u Srbiji to mu je obaveza, dodaju, a što se tiče pomoći BiH, najbolje bi bilo da Srbija plati dug Bosni i Hercegovini za korištenje hidroelektrana, potopljenog zemljišta i vodnog potencijala Drine.

To se između ostalog odnosi na desetine miliona eura koje Srbija odnosno HE Bajina Bašta duguje Srebrenici, a čije bi izmirenje donijelo korist i Bošnjacima i Srbima u ovoj općini – kazao je.
Također, da Vučić želi najbolje moguće odnose sa Bošnjacima i državom Bosnom i Hercegovinom, zasigurno bi predao visoke zvaničnike VRS Svetozara Kosorića i Radoslava Jankovića, nastavljaju, koji su pred Sudom BiH osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima, a trenutno se nalaze u Srbiji gdje ih državni organi kriju i štite.

Postavlja se pitanje je li ‘srpska snaga’ o kojoj Vučić govori u tome što je Republika Srbija jedina država u Evropi koja od lica pravde krije i štiti navedena lica koja su pred međunarodnim sudom, u presudi Ratku Mladiću, određeni kao učesnici genocida”m zaključuju iz SDA.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.