SDA traži hitno pojašnjenje OHR-a i prijeti tužbom!

SDA se oglasila saopštenjem za javnost koje prenosimo u nastavku.

“SDA traži hitno pojašnjenje od Ureda visokog predstavnika za BiH u vezi napisa u medijima u kojima se tvrdi da je pripremljen nacrt odluke o nametanju širokih izmjena Izbornog zakona i izmjena Ustava Federacije BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, ali je razgovarano isključivo o potrebi usvajanja izmjena Izbornog zakona koji se odnose na integritet izbornog procesa,

te o mehanizmima koji će unaprijediti funkcionalnost Federacije BiH, uključujući imenovanja sudija Ustavnog suda.

Međutim, objave medija u kojima se tvrdi da je u pripremi nacrt odluke OHR-a koji podrazumijeva mnogo šire i suštinske izmjene Izbornog zakona, koje visoki predstavnik u razgovoru nije spominjao, zahtijevaju pojašnjenje.

Ukoliko je tačna tvrdnja objavljena u medijima da OHR namjerava uvesti cenzus od tri posto, koji podrazumijeva da će konstitutivni narodi čija je brojnost u određenom kantonu manja od tog cenzusa biti uskraćeni za svoje predstavnike u Domu naroda

– to je potpuno neprihvatljivo, i sigurno će biti predmetom tužbi Evropskom sudu za ljudska prava, saopšteno je iz SDA.

“Također, potpuno je neprihvatljivo uvođenje formule 8-5-2 potrebnih delegata pri izboru rukovodstva Federacije BiH. Ukoliko bi bila nametnuta, ova rješenja Federaciju BiH bi predala u ruke SNSD-a i HDZ-a.

Dodikov SNSD, koji suvereno vlada entitetom RS, provodeći aparthejd nad nesrpskim stanovništvom, dobio bi priliku da sa HDZ-om ovlada i Federacijom.

Predstavnici politika koje je međunarodna zajednica sankcionisala i osudila zbog blokada i antidejtonskog djelovanja, time bi bili nagrađeni, što predstavlja vrhunski cinizam”, ocijenili su iz SDA.

Iz ove stranke su poručili da je Ured visokog predstavnika dužan izaći pred javnost Bosne i Hercegovine i dati pojašnjenja, ili demantirati da je riječ o rješenjima OHR-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.