SDA zaprijetila krivičnom prijavom protiv predsjednice FBiH Lidije Bradare

Iz Stranke demokratske akcije su danas saopštili da bi ovih dana bi mogao kulminirati “pokušaj političkog i pravnog nasilja koje provode stranke Trojke i HDZ u namjeri da kršeći Ustav FBiH formiraju Vladu FBiH”.

“Iako rok od 30 dana ističe, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara odbila je da obavi konsultacije sa potpredsjednikom Refikom Lendom u vezi sa sastavom nove Vlade, te je mimo političkog dogovora s potpredsjednikom koji predstavlja Bošnjake potpisala odluku o imenovanju premijera i ministara”, poručili su iz SDA.

Kako navode, ukoliko se desi da predsjednica Bradara odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH dostavi Predstavničkom domu bez potpisa oba potpredsjednika, protiv nje će bit podnesena krivična prijava.

“Predsjednica Federacije BiH bi ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Prijava će biti podnesena i protiv odgovornih osoba u Parlamentu Federacije BiH koje bi eventualno uvele u proceduru neustavni prijedlog odluke”, navode iz SDA.

Poštivanje vladavine zakona, propisanih precudura, a naročito temeljnog pravnog akta – Ustava Federacije BiH, nulti je prioritet i interes svakog građanina koji živi u ovom entitetu, dodaju.

Podsjećaju da su Ustavom FBiH, uz ostalo, definirani i osjetljivi međunacionalni odnosi i balansi, odnosno prava konstitutivnih naroda, uključujući i Bošnjake koji u Federaciji BiH čine 70,4 posto stanovništva i koje u ovoj fazi fomiranja vlasti predstavlja potpredsjednik Lendo.

“Kršenje Ustava vodi ka pravnoj anarhiji i bezakonju sa nepredvidim posljedicama, i ono mora biti zaustavljeno svim dozvoljenim sredstvima”, zaključili su iz SDA.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) je održao nedavno konferenciju za medije povodom odluke predsjednice Lidije Bradare (HDZ) o formiranju Vlade FBiH.

On je naveo tri najvažnija razloga zbog kojih je protiv odluke.

Kao prvi razlog je naveo to da u Vladi FBiH “nema pobjedničke stranke SDA” u procesu formiranja vlasti te da je ignorisana volja Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.
“Ignorisala se volja Bošnjaka, a ja kao njihov predstavnik to neću dopustiti. Sa ovakvom pameti, potpredsjednik Lendo neće dati saglasnost”, rekao je.

Zatim ističe da je najvažniji razlog taj što, prema njegovim tvrdnjama, Bradara je odluku donijela nezakonski jer na njoj nema pečata potpredsjednika.

“Odluka je donesena mimo Ustava i zakona i bez saglasnosti dva potpredsjednika kako je to zakon regulisao”, kazao je.

Iznio je bojazan da bi Bradara mogla takvu odluku dostaviti Predstavničkom domu te da bi u konačnici nezakonski imenovali Vladu.

“Ja vjerujem da je od nje sve očekivati, s obzirom na to kako HDZ radi i koje su njene isntrukcije, nije čudo da neće ovo dostaviti tamo bez naših potpisa”, kazao je.

Treći razlog je taj što, kako navodi, nije vidio ekspozee ministara te uopšte ne zna ko su.

“Ja ne znam te ljude koji su predloženi. Znam jednog čovjeka iz Tešnja i znam da je čestit, dobar, radan, ali ostale predložene nisam imao priliku ni pročitati o kome se radi”, kazao je tada Lendo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.