SDP o ksenofobiji iz Laktaša: Dodik je navukao “miris” koji nijedan sapun neće sprati zbog svojih nedjela

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine daje punu podršku radu Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine u procesuiranju svih uključenih u rušenje ustavnog poretka naše države, navodi se u reakciji.

“Očekujemo da pravosudni organi brzo i efikasno procesuiraju i pred lice pravde privedu sve pojedince koji su poticali i učestvovali u institucionalnom podrivanju suvereniteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine”, kažu oni na početku.

Dodaju da u vezi s izjavama nositelja antidržavnih aktivnosti, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, SDP BiH obavještava javnost da ćemo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv njega podnijeti krivičnu prijavu zbog počinjenja krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a stav (5) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

“Njegova izjava da će sarađivati sa SIPA-om ‘ako budu okupani očešljani i da se ne osjeti nikakav miris koji nose iz Sarajeva’ predstavlja jedan od najgorih oblika ksenofobije i rasizma iskazanog od strane službenih dužnosnika jedne države u novijoj historiji.

Kada bismo i zanemarili djela javnog kršenja Ustava i Dejtonskog sporazuma, ovakva izjava po sebi je dovoljan razlog za procesuiranje i neodložnu smjenu ovog dokazanog šoviniste i rasiste.

Govorenje o ‘prljavštini’ glavnog grada države koji je pretrpio najgore oblike uništenja i ubijanja njegovih građana djeluje kao zloslutni preludij i najava nekih novih ‘čišćenja’ od ‘prljavih’ preživjelih žrtava. Znakovito je da ovakve poruke u gotovo identičnoj formi dolaze iz Hrvatske i od Milorada Dodika”, kažu iz SDP-a.

Ako je međunarodna zajednica spremna gledati ponavljanje takvog scenarija, mi u Bosni i Hercegovini sigurno više nećemo gledati kako nas se opet pozicionira na prugu kojoj se približava voz, dodaju oni.

“Izjava da će sljedećeg mjeseca zabraniti rad državnog Tužilaštva u bosanskohercegovačkom entitetu RS, direktna je najava Dodikovog zaokruživanja projekta agresivnog secesionizma.

Smatramo da je ovakvom izjavom jasno bacio rukavicu u lice domaćim pravosudnim i policijskim institucijama, koje ovih dana vode postupke u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima, ali i predstavnicima međunarodne zajednice koji još uvijek kalkuliraju oko sankcioniranja secesionističkih postupaka vlasti RS-a”, smatraju oni.

Kažu da naravno međunarodna zajednica ima alat i mogućnost kojim bi odmah obustavili svaku vrstu ekonomske i druge vrste saradnje sa separatističkim snagama u RS-u, te da bez odlaganja izreknu sankcije šovinisti, rasisti i ratnohuškaču Miloradu Dodiku.

“Međutim, ono što je očito kako god da se završi ovaj postupak, svojom današnjom izjavom Milorad Dodik, Mile Ronhill, pacifista u ratu, ratnohuškač u miru na sebe i svoju porodicu navukao je takav ‘miris’ koji im nijedan sapun niti najskuplji parfem neće sprati ni ukloniti.

Ovakvo ponašanje bi bilo za sažaljevanje i stručnu medicinsku pomoć, da on u svojoj bolesnoj želji, kako bi sebe i svoje zaštitio od odgovornosti i izvođenja pred lice pravde, nije krenuo u avanturu izazivanja sukoba. Naravno da smo svjesni kako njemu u svemu ovome treba incident, bilo kakva eskalacija ili neki nepromišljen gest građana kojima je stalo do mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Zato je važno zadržati pribranost i dati apsolutnu podršku institucijama Bosne i Hercegovine da rade svoj posao. I najslabija država koja odluči sa se suprotstavi kriminalu i korupciji na kraju pobijedi. Pobijedit će i naša Bosna i Hercegovina”, zaključuju iz SDP-a.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.