Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler: Dobijamo pozive u pomoć, naročito je hitno u RS-u

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, kazao je u četvrtak u Banjaluci kako je u državi BiH potrebna “diskusija, dijalog, a ne monolog u vezi slobode medija i NVO aktivizma”.

U gradu na Vrbasu danas se održava konferencija “Mediji i civilno društvo: Kritički glasovi pod pritiskom?“.

Jedan od učesnika je i ambasador Sattler koji je istakao kako je ova tema od izuzetne važnosti za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Dobijamo pozive za pomoć iz raznih dijelova države. Naročito akutno, naročito hitno je u Republici Srpskoj jer se govori o dva zakona, o kriminalizaciji klevete i registrovanju NVO-a.

Izuzetno je važno staviti fokus na ova dva pitanja“, rekao je – prenosi N1.

Sattler je podsjetio kako je BiH dobila kandidatski status EU i da ima obavezu ispunjavanja prioriteta, a jedna od njih je upravo sloboda medija.

Kazao je da ono što vidi u bh. entitetu je upravo suprotno.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini podsjetio je na nedavni govor predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen koja je govorila o BiH i regiji Zapadnog Balkana.

“Von der Leyen je govorila o prilici koja se pruža za cijeli region.

Govorila je o približavanju regije tržištu EU.

Ministri svih šest zemalja Zapadnog Balkana bili su prisutni u Briselu. Zaista postoji jedna nova prilika koju BiH treba iskoristiti.

Zato trebam vidjeti napredak, a ne ograničenja kada je riječ o ovim prioritetima”, naglasio je Sattler te je pozvao vladajuću koaliciju da nastave raditi na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Još jedan učesnik konferencije, Siniša Vukelić, inače predsjednik Kluba novinara Banja Luka, ponovo je pozvao vlasti u RS-u da povuče nacrt zakona i da ne šalje prijedlog u skupštinske klupe.

“Vlast koristi cijeli državni aparat da se obračuna s medijima. Idemo li mi u EU ili klizimo ka autoritarnoj strukturi”, pitao je Vukelić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.