Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler otvoreno: “Nema ulaska u Evropsku uniju bez izmjena Ustava BiH”

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler poručio je da postoji mogućnost da se dođe do rješenja oko izmjena Izbornog zakona koje će uključiti interese svih strana u pregovorima, a posebno je naglasio važnost implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Sattler je u intervjuu koji je dao za N1 rekao da uređenje Bosne i Hercegovine “možda jeste složeno i neuobičajeno, ali pitanja su rješiva”:

“Vidio sam to na primjeru Mostara – ljudi su govorili nemoj se ni pokušavati baviti time, nemoguće je to riješiti, pa eto riješili smo.

Ima prostora za kompromis između političkih subjekata. To je pitanje koje neće nestati. Imate desetine hiljada građana ove zemlje čija su prava ugrožena.

Petnaest je godina prošlo od presude Sejdić i Finci u Strazburu: gospodin Jakob Finci bi bio sjajan predsjednik, a uopće se ne može kandidovati za Predsjedništvo BiH”, rekao je Johann Sattler za N1.

Prema njegovim riječima, ova pitanja ostaju otvorena i vlasti će morati, da bi BiH postala članica EU, bh. ustav uskladiti sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

“Doslovno svaka zemlja članica je mijenjala ustav, uključujući i moju rodnu Austriju – to je sasvim normalna i uobičajena stvar.

Ustav jeste temeljni dokument koji utvrđuje uređenje jedne zemlje. Kod vas možda jeste neke stvari teže promijeniti, ali proces evropskih integracija je sveobuhvatan”, dodao je.

Podsjetimo Sattler je u prvom velikom TV intervjuu nakon odluke o otvaranju pregovora poručio, osvrćući se na najave o entitetskom izbornom zakonu, kako Centralna izborna komisija BiH (CIK) i dalje ostaje nadležna za izborni proces u Bosni i Hercegovini.

Komentarišući reakcije u Republici Srpskoj nakon intervencija visokog predstavnika u Izborni zakon Bosne i Hercegovine, Sattler je poručio da BiH ima jasan zakonodavni okvir i to u smislu odredbi i načina koji uređuju održavanje izbora.

“Potpuno je jasno da je Centralna izborna komisija zadužena za izborni proces i tako će ostati i u budućnosti”, naglasio je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

“Nije način da sve bacimo u vodu. Ako pogledamo u suštinu tehničkih izmjena, to je od interesa za građane BiH – da izborni proces bude pravičniji, profesionalnija i nezavisnija Centralna izborna komisija, bolje funkcionisanje biračkih odbora.

Od građana smo čuli, u Bijeljini, Mostaru ili Sarajevu, svi žele pravične izbore. Evropska unija i ranije je pružala podršku u tom pravcu”, naglasio je.

Sattler je podsjetio na to da su intervencije visokog predstavnika povezane i sa onim što su lideri ranije usaglašavali u Neumu.

“Što se tiče suštine – zakon je adekvatan i vjerujem da će dovesti do poboljšanja već sada u oktobru, ali i na izborima 2026. godine”.

Sattler je, nadalje, komentirao nedavno korištenje bonskih ovlasti po ovom pitanju podsjetivši ipak kako korištenje bonskih ovlasti predstavljaju vanredan instrument.

“Ne postoji druga demokratija u svijetu koja raspolaže takvim instrumentom. S obzirom na to da je riječ o vanrednom instrumentu, neophodno je biti obazriv.

Jasno je da su ovakva ovlaštenja uvedena iz opravdanih razloga. Razlog zbog kojeg su bonske ovlasti bile mnogo više korištene tokom 90-ih, u odnosu na kasnije decenije, postoji.

Domaće institucije trebaju preuzeti veću odgovornost. Za nas je to mjera krajnje nužde, koja se primjenjuje kada se dođe do kraja puta, tada je potrebno reagovati. Iz naše perspektive, što se tiče Izbornog zakona, proces je još uvijek bio u toku, a usaglašavanja su trajala. Važno je napomenuti da je postojao domaći proces”, rekao je Sattler.

Nasuprot ovome, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je izjavio kako “tražimo da se razvlasti CIK BiH”, obraćajući su u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

“Neprijateljima treba proglasiti ambasadore Velike Britanije, SAD i Njemačke.

Zabraniti im djelovanje u BiH i izbaciti ih iz BiH”, rekao je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.