in , ,

Šef diplomatije Evropske unije poručio: “Nećemo se smiriti dok Zapadni Balkan ne bude unutar EU-a”

Pored Zapadnog Balkana, Josep Borrell je pomenuo i Bjelorusiju, Ukrajinu i Bliski Istok

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell poručio je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da “EU neće mirovati sve dok zemlje Zapadnog Balkana ne budu dio Evropske unije”.

“U tom cilju, u potpunosti smo mobilizirani da podržimo pomirenje i reforme kao najbolji protuotrov za nacionalističku retoriku”, naveo je Borrell, a prenosi Tanjug.

On je u govoru najavio da će se sljedeće sedmice u Briselu, u organizaciji EU-a, održati novi sastanak dijaloga Srbije i Kosova.

Borrell je pred Vijećem sigurnosti UN-a, na sjednici posvećenoj saradnji UN-a i EU-a, govorio o ulozi i podršci koju Evropska unija daje održanju globalnog mira i sigurnosti, saradnji sa UN-om i regionalnim organizacijama.

Zapadni Balkan je naveo među primjerima “duboke angažiranosti” EU-a, gdje su potrebni “hitni rezultati”.

Pored Zapadnog Balkana, Borrell je pomenuo i Bjelorusiju, Ukrajinu i Bliski Istok.

“Šire gledano, u Evropi ne želimo geostratešku konkurenciju. Želimo mirno, prosperitetno i stabilno susjedstvo, bez takozvanih dugotrajnih sukoba i zona utjecaja”, naglasio je Borrell.

On se založio za oživljavanje multilateralizma zasnovanog na međunarodnom pravu i naglasio da Evropska unija ostaje posvećena saradnji i principima Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije

Komandant NATO štaba Eric Folkestad i gradonačelnica Benjamina Karić: “Jačanje dugoročnog mira i stabilnosti su ciljevi na kojima zajednički istrajavamo”

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić: “Bez obzira što sam vjernik, odlučio sam da zaštitim državu”