Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman zabrinut: “NATO članice zbog Milanovića misle da mijenjamo vanjsku politiku”

Članice NATO-a zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića o blokadi švedskog i finskog članstva u NATO-u misle da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku, rekao je u srijedu šef diplomatije Gordan Grlić Radman koji je o toj temi razgovarao s kolegama iz dvije države.

Milanović je u utorak kazao kako Sabor “ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u” dok se ne promijeni izborni zakon u BiH, a ulazak Finske i Švedske u savez smatra “vrlo opasnom avanturom”.

Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman u srijedu je rekao da je izjava predsjednika “polučila velik broj poziva” te da je u utorak o njoj razgovarao s finskim kolegom, a u srijedu sa švedskom kolegicom.

“Ovim pozivima saniramo međunarodnu političku reputacijsku štetu”, rekao je Grlić Radman, dodavši da su Milanovića prenijeli “svi najvažniji mediji”, a “sve države članice NATO-a izrazile su veliku zabrinutost”.

“Oni vam uvijek misle da ako je to predsjednik rekao da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku”, kazao je ministar.

Suprotno premijeru Andreju Plenkoviću koji je u utorak rekao da bi Milanović trebao sam blokirati članstvo dviju država na nadolazećem NATO sastanku “ako je frajer”, Grlić Radman je rekao da takav veto ne postoji, “a da i postoji to bi bila politička blamaža”.

Šef hrvatske diplomatije izjavio je da države članice nakon aplikacije neke zemlje za članstvo moraju u svojim nacionalnim parlamentima potvrditi zakon o ratifikaciji koji predlaže vlada.

Grlić Radman je naglasio kako članstvo Švedske i Finske, već kompatibilnih s NATO savezom, treba odvojiti od pitanja reforme izbornog zakona u BiH koju vlada “snažno podržava”.

Dvije države imaju “nedvojbenu i bezrezervnu podršku” Hrvatske, a njihovo priključivanje NATO-u predstavlja veliki izazov za njih, imajući u vidu njihovu tradiciju politike neutralnosti kroz stoljeća i rusku agresiju na Ukrajinu koja je gotovo promijenila svjetski međunarodni poredak.

“Mi smo i danas dugo razgovarali o BiH”

Grlić Radman se u telefonskim razgovorima s dvoje ministara dotaknuo i pitanja BiH oko kojeg Hrvatska ima njihovu podršku i razumijevanje.

“Mi smo i danas dugo razgovarali o BiH, koliko je za nas to jedno sigurnosno, političko, ali i emocionalno pitanje”, rekao je Grlić Radman o razgovoru sa švedskom ministricom Ann Linde koja je nedavno boravila u Sarajevu.

Grlić Radman je dvoje ministara rekao kako su Hrvati kao autohtoni narod u susjednoj državi “stiješnjeni između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.