Šef hrvatske diplomatije na Bledu poručio o visokom predstavniku u BiH: “Hrvatska očekuje od Schmidta da iskoristi bonske ovlasti”

Bledski strateški forum održava se ovih dana, a među učesnicima danas bili su i hrvatski premijer Andrej Plenković i šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

U svom obraćanju Grlić-Radman se dotaknuo i Bosne i Hercegovine.

Govoreći o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, Grlić Radman je rekao da Hrvatska od visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta očekuje da iskoristi svoje bonske ovlasti za izmjenu Izbornog zakona.

Tvrdi da bi se tako osigurala jednakopravnost triju konstitutivnih naroda, piše tportal.hr.

Inače, Grlić Radman i Plenković su se na marginama foruma sastali i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom s kojim su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini uoči Općih izbora.

“Podupiremo njegova nastojanja da BiH učini funkcionalnijom i stabilnijom zemljom, u kojoj Hrvatska želi da sva tri konstitutivna naroda budu jednakopravna”, rekao je Plenković.

Šef hrvatske diplomatije Grlić Radman je govorio i o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan.

Kazao je da proširenje mora biti prisutnije u evropskoj vanjskopolitičkoj agendi te da Evropa mora spriječiti bilo kakve eskalacije na Zapadnom Balkanu i “domino efekt” ukrajinskog sukoba.

Schmidt će, kako je najavljeno, na forumu govoriti u utorak, uz američkog predstavnika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, predstavnika EU-a za dijalog Prištine i Beograda Miroslava Lajčaka,

Javljaju da će tu uz šeficu diplomatije BiH Biseru Turković biti i ministri vanjskih poslova Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Da napomonemo, na Bledu u Sloveniji se održava Strateški forum pod nazivom “Vladavina moći ili moć pravila”.

Ove godine fokus je na krizu multilateralnog poretka i na odgovor međunarodne zajednice na nove izazove. Na sastanku će se razgovarati i o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bit će među 160 govornika na sastanku, a uz njih će biti visoki slovenački zvaničnici, tri šefa stranih država, dva premijera i 15 ministara vanjskih poslova.

Tako je najavljeno…

Na Bled je stigao i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt koji je se susreo sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.