Šef Kluba zastupnika SNSD-a u NSRS Igor Žunić u obraćanju: “Ovo danas nije inat, ovo je naše pravo”

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u NSRS Igor Žunić je pročitao preko 90 prenesenih nadležnosti sa nivoa RS-a na BiH i poručio da se RS zalaže za poštivanje ustava i ljudskih prava.

U skladu s tim, on je Evropskoj uniji i Christianu Schmidtu čestitao Međunarodni dan ljudskih prava koji se održava u svijetu danas.

Žunić je zaključio i da ovo (današnja sjednica) nije nikakav početak, nego nastavak kontinuirane borbe za RS.

“RS jedina slavi Dayton, ne prihvatamo ni London ni Bon, rekao je Igor Žunić završavajjući uvodno obraćanje.

“Ovo danas nije inat, ovo je naše pravo. Vi koji mislite da će RS jednog dana nestati, Gospodo iz međunarodne zajednice, gospodo iz PIK-a, uvaženi Gdine Schmidt, građanine demokratske, velike, jake zemlje, koja poštuje pravo i pravdu, srećan Vam svima međunarodni dan ljudskih prava”.

Prije obraćanja Žunića, zastupnička grupa “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS-a zatražila je danas od potpredsjednika NSRS-a Denisa Šulića pomjeranje početka posebne sjednice za jedan sat, ali je zahtjev odbijen.

Razlog je da bi poslanici iz grupe “Zajedno za BiH” mogli obaviti džuma-namaz, koji počinje u 12:00 sati, a pozvali su se na član 119. Poslovnika o radu NSRS-a.

U odgovoru je navedeno da se ne može udovoljiti njihovom zahtjevu jer su zakasnili da ga predaju.

Zanimljivo je da i Denis Šulić popunjava kvotu iz reda bošnjačkog naroda, ali je odan Miloradu Dodiku i SNSD-u te nije bilo dileme kakvu će odluku donijeti o ovom zahtjevu, s obzirom na to da je predviđeno obraćanje “šefa” u trajanju od jednog sata.

Narodna skupština RS-a danas će održati posebnu sjednicu na kojoj će razmatrati povlačenje nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.