Šef NATO-a Jens Stoltenberg jasan poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem: “Kfor spreman da interveniše ako bezbjednost bude ugrožena”

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u srijedu da je na Beogradu i Prištini da izbjegnu eskalaciju situacije.

On je ove izjave dao nakon sastanka koji je održao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

Stoltenberg je rekao da se situacija na terenu poboljšala, iako misija NATO-a na Kosovu, Kfor, posmatra situaciju i spremna je da interveniše u slučaju destabilizacije situacije.

On je ocijenio da sama činjenica da postoji 4.000 pripadnika NATO-a na terenu pomaže stabilizaciji prilika na Kosovu.

“Mi smo već smo pojačali naše prisustvo na Sjeveru. Mi ćemo reagovati kada bude potrebno i naša reakcija će biti proporcionalna”, poručio je šef alijanse Jens Stoltenberg.

Upitan šta znači upozorenje o intervenciji NATO-a, Stoltenberg je potvrdio da je komandat KFOR-a u stalnom kontaktu sa vlastima u Beogradu I Prištini.

On je dodao da Nato “pomno nastavlja da prati situaciju na terenu” i da Kfor ostaje fokusiran na svoj mandat.

Potvrdivši da je glavna tema razgovora bila situcija na terenu, odnosno na sjeveru Kosova u svjetlu tenzija, Aleksandar Vučić je ocijenio da on i Stoltenberg “ne moraju sve stvari da vide istim očima”.

“Razgovarali smo o tome šta se desilo. Ne moramo svaki put da posmatramo situaciju iz jedne perspektive.

Poštujemo misiju Kfora i njihova najava te noći je uticala na smanjenje tenzija”, rekao je Vučić, pozivajući se na izjavu misije NATO-a od 31. jula da je spremna da interveniše ako situacija na sjeveru Kosova eskalira – javlja Radio Slobodna Evropa.

Osvrćući se na predstojeći susret sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Vučić je najavio da će razgovori u biti veoma teški, jer on i njegov prištinski sagovornik “gotovo ni o čemu nisu saglasni”.

Stoltenberg je pozdravio održavnje nove runde dijaloga ističući da je Briselski dijalog jedina platfroma gdje će se riješavati otvorena pitanja između Srbije i Kosova.

Stoltenberg se nakon Vučića sastaje sa Kurtijem, susreta uoči nove runde razgovora lidera u okviru briselskog dijaloga.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.